Rádio Retro Zlatý fond zažene chmury i nudu archivními poklady

30. březen 2020

V období, kdy se nemůžeme scházet, chodit do divadel a na koncerty, vám nabídne Rádio Retro Zlatý fond ty nejlepší nahrávky od šedesátých do devadesátých let. Životní příběhy v pořadech A léta běží, vážení nebo Sedmilháři, imaginární cestování s Meteorem, semaforské záznamy, o které si píšete, zvukové výpravy na neobvyklá místa v seriálech Svědectví z podzemí a Reportérům vstup povolen, či ukázky z někdejší produkce redaktorů Miloně Čepelky a Zdeňka Svěráka.

„Od roku 2013, kdy jsme Rádio Retro jakožto digitální stream ČRo spustili, jsme posluchačům nabídli bezmála třicet tematických vydání s mnoha stovkami historických zvukových dokumentů“ rekapituluje ředitel Programu Ondřej Nováček. „V posledních dnech média reagují na náhlou změnu našeho životního rytmu a my v tom nezůstáváme pozadu. Namísto jediného společného jmenovatele archivních pořadů však pro tuhle dobu nabídneme pestrý výběr legendárních nahrávek nejrůznějších stylů a žánrů, kterou navíc budeme častěji občerstvovat.“

Po týdnech opakování programu Pocta H+Z oceněného jako audiopočin roku 2019 Cenou Hanzelky a Zikmunda, se od půlnoci z pondělí na úterý objeví v digitálním éteru postupně čím dál více zábavy a legendárních jmen nebo titulů. „Zdaleka však ne jen pro tak řečené seniory. Vysílání koncipujeme jako program pro posluchače zvídavého, vnímavého, připraveného sledovat rádio sice třeba jako příposlech k nějaké činnosti, ale současně s vysokou mírou pozornosti“ uvažuje dramaturg Tomáš Černý. „Takoví lidé – jak vím za léta z posluchačských dopisů – se najdou v každé generaci a nejde o vlastnost spojenou s věkem. Více času tráveného teď doma jde navíc takovému poslouchání doslova naproti“.

S jistou nadsázkou se dá říci, že s ohledem na stávající situaci se hodí začít výběrem z někdejšího seriálu Vladimíra Bernáška „Všichni jsou doma“, ve kterém dlouholetý redaktor neděli co neděli na stanici Praha kolem roku 2000 navštěvoval populární osobnosti a povídal si i s jejich partnery a dětmi. Hana Gregorová, Radoslav Brzobohatý starší a mladší, Věra Galatíková a Ladislav Frej, rodinný klan Brouskových, Matuškovi, Helena a Jiří Růžičkovi. Později vám Aleš Cibulka nabídne nahrávky s hlasy prvorepublikových filmových hvězd, které vystupovaly v rozhlase třeba v šedesátých letech i později. Se svou nabídkou reportáží a pásem se ozvali kolegové z regionálních rozhlasových studií. Pořady Apetýt, Host do domu nebo záznamy někdejších přímých přenosů o moravských tradicích nabídne Dagmar Misařová z Ostravy. Nálada se prolíná s poznáním a vědomím, že bavit znamená hlavně zabavit, ne jen pobavit.

Naladit si tento program můžete na webu Českého rozhlasu, v mobilním telefonu v aplikaci mujrozhlas nebo na digitálním rádiu v síti ČRo DAB+, která aktuálně pokrývá svým signálem 80 procent populace České republiky. Rádio Retro zařadila do své nabídky například i nová internetová platforma Vodafone TV, která nabízí i další stanice Českého rozhlasu.

autoři: Český rozhlas , lukpo
Spustit audio

Související