Radíč, Ploskovice, Kašperk. Místa, kde si historii zamilují i vaše děti

23. červenec 2015

Hrady a zámky patří k oblíbeným cílům rodinných výletů. Obvykle obdivujeme historii i nádherné interiéry se starým nábytkem a představujeme si, jak romantické chvilky panstvo prožívalo v nádherně zařízených místnostech. Děti často pro naše obdivování nemají dlouhého pochopení. Ale jsou místa, kde se i naše ratolesti nechají vtáhnout do historie a zažijí ji na vlastní kůži.

Například zámek Radíč nabízí školu, která děti baví i o prázdninách. Školu pro princezny a rytíře. A co se učí? Například dávná dvorská etiketa, hledá se poklad, princezny si zkoušejí nádherné šaty z tamního budoáru, věnují se dvorským hrám. Rytíři zkoušejí střelbu z kuše nebo luku, v dětské zbrojnici si vyzkouší brnění, navíc každé dítě dostává glejt o pasování do stavu rytířského či princeznovského se svým jménem. Pro zvídavé je připraveno i hledání dávných kódů i tajemných šifer v tamní barokní výzdobě. Mnohem více se dozvíte z našeho rozhovoru. Poslechněte si.

Čtěte také

Ploskovice

Jako v pohádce se ovšem můžete cítit i jinde. Oblíbené je putování do míst, kde se natáčely slavné filmové pohádky. Na vlastní oči spatříte místa, kde se odehrával děj oblíbených hrdinů. Takovým místem, kde najdete interiéry z nejedné slavné pohádky je zámek Ploskovice. Znáte ho z pohádek Princ a večernice, Jak si zasloužit princeznu, Jezerní královna, Čertova nevěsta nebo Duch nad zlato. Filmů bylo ovšem mnohem více a velmi známých. V Ploskovicích svůj videoklip natáčela i Celine Dion nebo Iveta Bartošová Tři oříšky pro popelku. Jací filmaři jsou a jak se s nimi spolupracuje? To si mimo jiné můžete poslechnout v rozhovoru s tamní kastelánkou Janou Zimandlovou. ZDE.

Průčelí zámku

Čtěte také

Kašperk

Film nás většinou zavede do jednoho příběhu krátké časové epochy. Proč si ale nezažít pořádný kus historie a na vlastní oči nesledovat jak jde čas? O tom zřejmě sní mnozí z nás. Dostat se do doby například Karla IV. a sledovat jak se tehdy stavělo a následně jak šel čas i život v komnatách, za jeho dalších následovníků. Takovou možnost nabízí hrad Kašperk. Dostanete se do prostoru, kde čas běží bleskovým tempem. Před vašimi zraky se sama postaví komnata. Postupně se opět sama vybaví nábytkem a následně vzplane a shoří. Vy po celou dobu zůstáváte uprostřed dění. Z našeho rozhovoru se ale dozvíte i jiné zajímavosti, které se k nejvýše položeném královském hradu v Čechách vztahují. Poslechněte si víc.

Kašperk

Čtěte také

Spustit audio