Raději Svobodu než Hřiba. Pražský primátor by měl mít politické zkušenosti, říká Jiří Pospíšil

8. říjen 2018

Hnutí ANO by si podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zasloužilo zůstat na pražském magistrátu v opozici. O vytvoření koalice naopak chtějí usilovat Piráti, Praha sobě Jana Čižinského a Spojené síly pro Prahu.

Podle lídra Spojených sil pro Prahu a předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je právě tato koalice nejpravděpodobnější. Všechny tři subjekty v zastupitelstvu získali třináct křesel a nárokují si i post primátora.

Jiří Leschtina: Pražská jistota den poté? Boj o primátora začíná a nic není rozhodnuto

Jednání Pirátské strany a Spojených sil pro Prahu, 7.10.2018

Po infarktovém sčítání výsledku komunálních voleb v Praze přišlo euforické ráno zejména pro Piráty, občanskou iniciativu Praha sobě a Spojené síly pro Prahu. Právě na půdorysu těchto třech uskupení se rozjíždí jednání o vytvoření nové koalice na pražském magistrátu.

„Byli bychom rádi, kdyby primátor měl politické zkušenosti a neskončil tak jako paní Krnáčová (ANO). Ale za sebe říkám, že na personáliích ta koalice určitě nespadne,“ deklaruje Pospíšil.

Ten pro týdeník Respekt uvedl, že Zdeněk Hřib z Pirátské strany je z trojice lídrů nejméně zkušeným politikem, a na primátora by proto raději než jeho podpořil Bohuslava Svobodu z ODS.

Hřib je z nás tří lídrů nejméně zkušený politik. To raději podpořím lídra ODS Bohuslava Svobodu, je zkušený, navíc volby vyhrál.
Jiří Pospíšil pro týdeník Respekt

„Příklad Adriany Krnáčové ukazuje, že pokud jste v politice nováčkem a stanete se primátorem hlavního města, které je v obrovské krizi a budete muset řešit problémy, o kterých se hovoří několik let, tak to je velké riziko,“ upozorňuje Pospíšil s tím, že Hřib dosud neřídil ani malou obec.

Jde o program

Opakuje ale, že kvůli osobě primátora vznik koalice blokovat nebude. Problémem by ovšem mohla být neshoda v prioritách, jako je třeba dostavba městského okruhu. Právě o programu nyní chce s potenciálními partnery jednat.

Kristina Žantovská: Boj o Prahu

Bohuslav Svoboda a Petr Stuchlík

Takže jsme „vás pustili na to“. Bude se vyjednávat o Praze. Hráčů mocných eg míří do křesla primátora dost.

„Musíme si vyjasnit, jestli třeba v otázce pražského okruhu máme stejný názor s panem Čižinským, který v rámci kampaně uváděl i jiné alternativy. Musíme vytvořit takovou koalici, která nedopadne jako vláda současné primátorky, kdy v dubnu zjistíme, že nemáme jasný program,“ podotýká.

Zároveň přiznává, že podle průzkumů by voliči Spojených sil pro Prahu preferovali koalici s ODS, a to i před Piráty. „Ale je zřejmé, že ODS nenabízí solidní vládní alternativu. My s hnutím ANO nepůjdeme, to by bylo porušením našeho závazku voličům,“ zdůrazňuje Pospíšil.

Jsme nejsilnější, chceme primátora

Program upřednostňuje i poslankyně a první místopředsedkyně Pirátské strany Olga Richterová, která mezi možnými koaličními partnery nevidí zásadní rozpory. Pokud jde o dostavbu pražského okruhu, Piráti prý vždy chtějí racionální řešení, věc ale nechává na vyjednávacím týmu.

Zdeněk Hřib, Jakub Michálek

Zastupitelský klub Pirátů se prý následně rozhodne, zda přijme podmínky dojednané trojicí vyjednavačů: Zdeňkem Hřibem, zastupitelem Adamem Zábranským a místopředsedou strany Jakubem Michálkem.

Richterová opakuje, že post primátora by měl připadnout Pirátům jako nejsilnější z trojice stran, a to i přesto, že je dělí jen desetiny procenta a všechny mají stejný počet zastupitelů. „Je to pořád půl procenta, tak to voliči rozhodli a pro nás to argument je. Ani jedné z případných koaličních stran ale myslím nejde nějak přehnaně o personálie. Jde o to shodnout se na dobrém programu,“ zdůrazňuje Richterová.

„V Praze jsme měli velice aktivní zastupitelský klub a předáváme si zkušenosti. Zdeněk Hřib se poslední půl rok intenzivně připravoval na pozici lídra, kterou vykonává skvěle,“ tvrdí Richterová. Pokud by prý voliči měli obavy z politické nezkušenosti, nedali by Pirátům tolik hlasů.

Piráti si také kladou podmínku, že nechtějí spolupracovat s lidmi, kteří zastávají více než jednu významnou politickou funkci, což je případ lídra Prahy sobě Jana Čižinského, který je poslancem, pražským zastupitelem a starostou Prahy 7.

„Tohle je přesně věc, kterou si musí vyjasnit pan Čižinský a Praha sobě sami,“ reaguje Richterová.

autoři: Vladimír Kroc , ert
Spustit audio