První sex ve vztahu je přelom, nemusí ale vypovídat o ničem. Důležité je bezpečí a jasný souhlas

30. leden 2024

Pro mnoho lidí je první sexuální zkušenost s novým partnerem nebo partnerkou důležitý milník. Nezáleží, jestli je na prvním rande nebo k němu směřujete dlouho. Podle psycholožky a psychoterapeutky, zakladatelky Institutu Moderní láska Markéty Šetinové je důležité bezpečí, naladění na vlastní tělo. Komunikace je nutná, ale nemusí být jen slovní. Z prvního sexu je mnoho lidí nervózních a když se nepovede, neznamená to, že celý vztah nebo sexuální život jde do kopru.

Jak k prvnímu sexu přistoupit a jak poznat, že jsem na něj připravený?

Myslím, že to má několik rovin. První rovina je, zda chci. Jestli skutečně cítím, že s tímhle konkrétním člověkem chci mít sex. Necítím tlak, že by se to mělo stát. Nejsou externí faktory, které mě do sexu nutí.

Druhá rovina za mě je, jestli se cítím bezpečně fyzicky. Důvěřuji druhému natolik, že s ním nebo s ní budu v uzavřeném prostoru? A když se cítím bezpečně i emocionálně, dokážu otevřít témata, která jsou pro mě v souvislosti s prvním sexem důležitá. Třeba antikoncepce nebo komunikace hranic. Myslím, že je to pro každého individuální. Někdo potřebuje zjistit testy na pohlavní nemoci, popovídat si o antikoncepci, někdo to nepotřebuje vůbec. Ale pokud to tak mám, pak potřebuji vědět, že bezpečnost prožívám, že tam je.

Jsou podle tebe některé mýty nebo i nebezpečné představy, které se občas ve společnosti objevují na téma prvního sexu?

Význam, myslím, obecně přeceňujeme. Význam prvního sexu ve vztahu nebo v začínajícím vztahu. Ze své praxe a okolí znám skvělé vztahy, který vznikly tím, že se lidi spolu na prvním rande vyspali. A znám taky spoustu vztahů, kde se lidi hodně dlouho poznávali a sex přišel třeba za tři měsíce nebo dokonce i po svatbě. Stejně tak znám hodně špatných vztahů, které začaly prvním nebo odkládaným sexem. Myslím, že to není tak důležité, jak se lidé domnívají.

Čtěte také

Samozřejmě pro některé to důležité je. Třeba nás testují tím, jak brzo se s nimi vyspíme. Bývají to často muži, kteří si spojují ženskou touhu po sexu s promiskuitou. Vzniká takový dvojí metr: „Ta holka nebo ten kluk se se mnou rychle vyspali, to znamená, že mají hodně sexuálních partnerů. Nejsou spolehliví a budou spát hodně lidma.“ Mně to přijde jako blbost. Pokud se setkáme s někým, kdo nás hodnotí na základě toho, kdy jsme se s ním vyspali, je to dobrý filtr na lidi, myslím. Něco to vypovídá spíš o protějšku. Pro mě by to byla červená vlajka. Pokud máme sex, jsme v tom spolu.

Ke komunikaci mám hodně otázek, na to se dostaneme později. Ale můžeme se ocitnout ve sporu, kdy tělo už chce, ale my si myslíme, že ještě na to není čas. Nebo že je to ještě nevhodné. Objeví se myšlenka, co si ten druhý o mě pomyslí? Že jsem laciná nebo něco takového. Tipoval bych, že takové stereotypy zažívají spíše ženy.

Určitě. První sex je v tomto kontextu velký milník a my mu přikládáme nějaký význam. Často to bývá pro někoho signál exkluzivity. Když spolu začneme spát, tak už spolu jakože chodíme. Nebo tam bývá signál, jak moc vážně vztah bereme. Často si lidé spojují brzké načasování prvního sexu s tím, že vztah bude nezávazný. Je více faktorů, které zvažujeme a snažíme se s načasováním vědomě pracovat. Nedělají to tak všichni. Pro spousta lidí je sex spontánní záležitost. Ale máš pravdu, že to lidi velmi řeší.

Poslechněte si celý rozhovor o prvním sexu ve vztahu a o tom, co všechno se může stát a na co se připravit.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka