První 3D tištěný dům v Česku plave u Střeleckého ostrova. Podívejte se, jak vypadá

19. srpen 2020

Betonová fasáda, prosklené dveře a v interiéru designové doplňky od českých tvůrců. Tak by se dal popsat úplně první dům vytištěný na 3D tiskárně v Česku. Plave na pontonu u pražského Střeleckého ostrova.

Váží třicet tun, dá se rozložit na několik částí a je vyrobený 3D tiskárnou. Řeč je o úplně prvním vytištěném domě v Česku. Autoři ho pojmenovali Prvok. Sériová výroba by podle nich mohla začít do tří až pěti let. „Proti sériově vyrobenému domu je tady potřeba započítat náklady na výzkum a vývoj. Navíc je vybaven luxusními výrobky od renomovaných firem. Očekáváme, že cena, za kterou by se ten dům mohl v nějaké základní výbavě vyrábět, bude 3,5 až čtyři miliony korun,“ uvedl autor projektu Michal Trpák.

Prvok má tři místnosti a celkovou rozlohu 43 metrů čtverečních. Jde o koupelnu s toaletou, obývací pokoj s kuchyní a ložnici.

Tištěný dům je podle Trpáka vhodný do přírody, města nebo na vodu. „Tištěné domky se ve srovnání s klasickými stavbami mohou dostat až na polovinu nákladů a vznikají i sedmkrát rychleji,“ řekl dále Trpák. Hrubá stavba byla hotová za 48 hodin, další zhruba dva měsíce trvaly práce na vybavení interiéru. Podle něj je dům současně navržen tak, aby v jakémkoliv prostředí vydržel minimálně sto let. „Do budoucna budou moci majitelé stavbu na vrcholu životnosti rozdrtit a stejným materiálem ji vytisknout znova,“ podotkl autor projektu.

Stavba zatím plave na pontonu u pražského Střeleckého ostrova a je až do konce srpna přístupná návštěvníkům, později chtějí majitelé dům pronajímat.

autoři: Vojtěch Tomášek , jp | zdroj: ČTK
Spustit audio