Průzkum: Pandemie zájem o čtení knih příliš nezvýšila, lidé tráví naopak více času u počítačů

10. březen 2021

Během pandemie koronaviru, která přinesla omezení volnočasových aktivit, došlo k výraznému zvýšení mediálních aktivit Čechů starších 15 let. Čtení knížek ale pandemie zásadně neovlivnila. To jsou základní zjištění výzkumu Čtení v čase koronavirové pandemie, který realizovala Národní knihovna ČR ve spolupráci s Ústavem pro českou literaturu ČR a společností Nielsen Admosphere.

Češi během pandemie mnohem častěji než dříve sledovali filmy a seriály (nárůst o 24 %), četli texty na internetu (nárůst o 23 %), trávili čas na sociálních sítích nebo sledováním zpravodajství (obojí nárůst o 19 %) a u televize (nárůst o 18 %).

O knížky se zájem příliš nezvýšil

S knížkou v ruce trávilo více času než dříve jen minimum dotazovaných. Převážně to byli ti, kteří se čtení věnují pravidelně. Přitom většina lidí uvedla, že si při čtení odpočinou lépe než během sledování televize, seriálů nebo filmů. Necelá polovina dotazovaných se také snaží čtením knih vyvažovat čas strávený před monitorem počítače. Někteří však uvedli, že se v době pandemie na čtení knih soustředí hůř.

Čtěte také

K výraznému vlivu pandemie nedošlo z pohledu respondentů ani na nákup knih. Změnilo se jen naše nákupní chování – místo kamenných obchodů jsme pro knihy častěji vyhledali online prodejny. A pokles zájmů zaznamenaly také knihovny. Jejich zavření pak nejvíce vadilo studentům a pravidelným čtenářům.

autor: ech | zdroj: Národní knihovna ČR
Spustit audio