Průvodce po polském Slezsku nabízí tipy na stovky výletů k severnímu sousedovi

14. říjen 2019

Turistický průvodce po regionu Slezska vychází v době, kdy je čeština u našeho severního souseda slyšet mnohem častěji než v předešlých desetiletích.

Slezsko bylo po několik staletí v úzkém svazku s českými zeměmi. Na první pohled není jednoduché české stopy v lužických a slezských obcích najít, ale právě tímto fenoménem se průvodce zabývá. Podrobně popisuje památky a turistické zajímavosti z dob vlády polských, českých, rakouských či německých panovníků.

„Když se mluví o Slezsku, tak všichni tak nějak vědí, kde to je, ale geografické hranice každý nezná. Napadlo mě vzít polskou část Slezska jako celek a popsat oblast napříč vojvodstvími, které tam jsou. Míst, která stojí za návštěvu, jsou stovky, začít můžete třeba metropolí a perlou regionu - Vratislaví,“ říká autor průvodce Pavel Trojan.

Při návštěvě budete překvapení nejen turistickou infrastrukturou, ale také výbornou gastronomií, která směle konkuruje jiným evropským destinacím.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.