Prožíváme podobnou krizi jako v době napoleonských válek. Snad nebude trvat stejných 25 let, říká ekonom Kysilka

22. leden 2024

„České sklářství sedělo po léta na zlatém světovém trůnu, ale také procházelo krizemi. Mezi 18. a 19. stoletím, během napoleonských válek, trvala krize 25 let. Byla to také krize energetická, měli jsme vysokou inflaci. Byla tu ruská válka s Tureckem, platila ochranářská opatření ze strany německých zemí a navíc ještě bankrot Rakousko-Uherska. Dnes prožíváme krizi podobnou,“ říká ekonom a bývalý viceprezident České národní banky Pavel Kysilka.

„Věřím, že se z krize otřepeme a nebude trvat čtvrt století,“ dodává v pořadu Hovory. Dnes se z krize můžeme podle něj dostat jedině inovacemi, vývojem a novinkami – v tom je přidaná hodnota.

Čtěte také

Před časem koupil a zrekonstruoval Skelmistrovský dům v Milovech, který se může pochlubit jednou z nejvýznamnějších expozic českého skla. Galerie na Milovské huti ukrývá více než tisíc exponátů z období 17. až 19. století.

Česko je i podle Kysilky stále sklářskou velmocí – hlavně v oblasti optického, technického a stavebního skla či ateliérových a designových umělců, kteří patří mezi jedničky na světě. Jsou obdivovaní a milovaní od New Yorku po Tokio.

O tom, k jaké ženě skláři vždy sklo přirovnávali a o tom, proč má největší respekt k brusičům, hovoří v Hovorech Naděždy Hávové.

autor: Naděžda Hávová
Spustit audio

Související