Provoz na trati mezi Prahou a Kolínem byl částečně obnoven. Vlaky zatím využívají jednu kolej

12. říjen 2022

Na železničním koridoru mezi Kolínem a Prahou se podařilo ve středu ráno zčásti obnovit provoz. Odklízení nákladního vlaku, který v Poříčanech havaroval v pondělí večer, zbrzdilo přečerpávání nebezpečného benzenu ze dvou vykolejených cisteren. Hasiči kvůli tomu museli v úterý přes den evakuovat obyvatele okolních ulic.

Ve středu bezpečnostní pásky ohraničují už jen bezprostřední místo zásahu. Benzen se hasičům podařilo přečerpat už v noci, a lidé bydlící v okolí se tak mohli vrátit domů. Ve středu brzy ráno železničáři odklidili pomocí dvou jeřábů havarované vozy z kolejiště a momentálně opravují koleje.

Provoz byl obnoven na krajní koleji ve středu okolo osmé hodiny ranní. Zprovoznění dalších kolejí se bude odvíjet od postupu oprav, uvedla Správa železnic.

Nákladní vlak havaroval v pondělí v podvečer, mimo koleje se dostala lokomotiva a dvě cisterny převážející toxický benzen. Neprůjezdný železniční koridor způsobil velká zpoždění vlaků na náhradních trasách.

Rychlíky od pondělní havárie jezdí odklonem přes Lysou nad Labem, část z nich se už na trasu vrátila, regionální přepravu pomáhají zajišťovat autobusy. Řada spojů nabírala v úterý i více než hodinová zpoždění, některé spoje byly zrušeny. Zpožděné byly i mezinárodní spoje na Slovensko, do Maďarska a Rakouska. Více informací na webových stránkách Českých drah.

autor: Zuzana Roudnická | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související