Proti Chelsea nastoupí Sparta s novou obrannou čtveřicí

14. únor 2013

Zdánlivě hodně jednoduchou práci měli bookmakeři před dnešním zápasem Evropské ligy mezi pražskou Spartou a posledním vítězem Ligy mistrů, anglickou Chelsea. Favorit tohoto utkání byl dopředu jasný, ale že by tento fakt vzbuzoval ve sparťanských hráčích viditelnou nervozitu nebo snad i strach, to se říct rozhodně nedá. A to ani přesto, že si v tomto duelu odbude svoji ostrou soutěžní premiéru nová obranná čtveřice Sparty.

„Ty změny v naší obraně byly avizované už delší dobu. Proto jsme využili zimní přípravy k tomu, abychom vyzkoušeli různé varianty složení obranné čtyřky,“ přibližuje sparťanský trenér Vítězslav Lavička, jak se mu především na závěrečném soustředění týmu v Jerezu vykrystalizovala obraná čtveřice, která by měla bořit večer ofenzivní nájezdy londýnského soupeře.

Šanci by v ní, kromě Švejdíka se Zápotočným, měl dostat mladíček Hybš, na postu stopera pak kvůli zranění Jarošíka i Mario Holek. „Pro Jiřího Jarošíka to je hodně krutá záležitost. Jednak patří k našim zkušeným hráčům a jednak sám za Chelsea hrál a má to pro něj speciální náboj,“ je si Lavička vědom, že zkušenosti Jarošíka, který za Chelsea odehrál 14 zápasů, mohou v utkání hodně chybět.

Zkušenosti s týmem ze Stamford Bridge má ale i jiný současný hráč Sparty. Marek Matějovský proti Chelsea nastoupil v lednu 2008 teprve ve svém druhém zápase v dresu anglického Readingu.

„Samozřejmě že si to pamatuju, byly to moje začátky v zahraničním angažmá. Také si pamatuju, že jsme tam prohráli. Moc dobře vím, jakou sílu mají,“ varuje dopředu Matějovský, v zimní přestávce poskládanou obranou čtveřici, před sílou nadcházejícího soupeře.

Sparta má o motivaci postaráno ale nejen v defenzivě. Gól na domácím hřišti dala anglickému týmu naposledy v roce 1983, kdy skórovala do sítě Watfordu. Dost důvodů tedy k tomu nesoustředit pozornost dnes večer výhradně na práci obrané čtveřice.

autoři: mch , mij
Spustit audio