Proměna pražského autobusového nádraží Florenc odstartuje do několika let. Novou podobu určí mezinárodní soutěž

5. duben 2021

Autobusové nádraží Florenc a jeho okolí se má do několika let výrazně proměnit. Hlavní město vyhlásilo mezinárodní urbanistickou soutěž o novou podobu této části Prahy, vítěze má odborná porota vybrat ještě letos do konce listopadu. Zadání už schválila rada města, urbanisté se můžou hlásit do 26. dubna. I kvůli rozmanitosti oblasti bude soutěž formou workshopů a konzultací s odbornou porotou a vedením Prahy.

Pražské centrální autobusové nádraží Florenc patřilo před érou koronaviru k nejrušnějším místům v metropoli. Je napojené na dvě linky metra i tramvajovou dopravu a končí tam kromě dálkových spojů také několik městských autobusů. I proto chce město oblast zatraktivnit a dál rozvíjet, uvedl pro Radiožurnál ředitel Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč.

Nedaleko terminálu je vlakové Masarykovo nádraží. „I to čekají změny a z Florence by mělo být lépe přístupné,“ dodává Boháč.

„Díky úpravám mají v lokalitě vzniknout i místa pro novou bytovou zástavbu nebo kanceláře,“ popisuje organizátor soutěže Petr Návrat z plánovací kanceláře ONplan.

Okolí autobusového nádraží dřív sloužilo hlavně průmyslu a dopravě. Lokalitou už v dnešních dnech vede daleko méně tratí, role železnice bude ale i při úpravách území podle Boháče důležitá.

Proměna nádraží

Urbanisté budou muset podle zadání řešit samotný terminál a k němu přilehlé pozemky, tedy třeba odstavnou plochu autobusů nebo nevyužívané prostory mezi autobusovým nádražím a magistrálou.

Soutěž o novou podobu autobusového nádraží Florenc skončí letos v listopadu, pak bude muset město rozhodnout o změnách územního plánu. Stavět by se tak mohlo začít do pěti let.

Spustit audio