Proměna podchodů u metra Vltavská pokračuje. Sportoviště se rozšíří až ke břehu Vltavy, vzniknou překážky pro koloběžky i místo se šplhacími lany a houpačkami

29. červen 2022 09:00

Špinavá dlažba, zápach a poházené odpadky – tak dnes vypadá podchod na nábřeží kapitána Jaroše u metra Vltavská. Zatím místo využívají hlavně cyklisté, kteří si tak zkracují cestu pod magistrálou. A lidé bez domova. To se ale do několika měsíců změní.

Dělníci začnou s rekonstrukcí, tentokrát u levého břehu Vltavy. Praha 7 už před časem opravila zanedbaný průchod nedaleko metra Vltavská. Projekt měl úspěch, proto bude další obnova nevzhledných betonových staveb vypadat podobně.

„Tady jsou dlaždice, na druhé straně už je vylitý beton, tady bude také beton. Budou se tu stavět překážky pro koloběžky a BMX a bude se dělat nové osvětlení,“ popisuje místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková ze sdružení Praha Sobě.

Podchody jsou tak tmavé, že se v nich musí svítit i přes den. Proto tam dělníci umístí takzvané chytré lampy. „Všechna svítidla budou regulovatelná, přes den nebudou svítit ta v temnější části, bude tady jenom osvětlení základní, večer naopak přitmavíme ta schodiště, abychom svítili pouze uvnitř toho podchodu,“ doplňuje Tomáš Jílek, předseda představenstva společnosti Technologie hlavního města Prahy.

Po výměně povrchů a osvětlení přijdou na řadu překážky a terénní prvky, bude zde také místo pro workout a lanový les se šplhacími lany, hrazdami a houpačkami. Plánované úpravy opět vycházejí z návrhů Richarda Preislera a Martina Kontry, projekt připravilo U / U Studio.

Během úprav musí lidé počítat s částečným uzavřením průchodu. První skateboardisté nebo koloběžkáři si ho projedou možná už na konci listopadu.

Spustit audio

Související