Projekt Sumo představuje nové formy současného umění. Výstavy si prohlédnete v devíti galeriích

10. září 2020

V devíti pražských galeriích vznikly výstavy českých a evropských umělců, které se veřejnosti otevřely první zářijový víkend v rámci třídenního festivalu SUMO, The Odd Year. Projekt si klade za cíl představit nové formy současného umění, v řadě případů budou zúčastnění autoři a autorky v Česku vystavovat poprvé.

Výstava Sumo

„Jedná se vlastně o galerijní festival spoluprací se zahraničními kolegy. V devíti pražských galeriích vznikly výstavy ve spolupráci primárně s evropskými galeriemi z Rakouska, Berlína, Rumunska,“ vysvětluje galeristka a ředitelka Aliance galerií současného umění  Lucie Drdová.

Výstava se letos koná potřetí, její název je Sumo. „Hlasovali jsme pro několik návrhů. Sumo se nám zdálo nejdříve vtipné, že se jedná sice o nějaký zápas, ale dá se říct neagresivní, že je to nějakým způsobem výměna,“ říká Lucie Drdová a zároveň dodává, že nevěděli, jestli budou moct tento ročník zorganizovat a název to vystihuje.

Všechny výstavy trvají do poloviny října.

Dílo od Romany Drdové, výstava Sumo
autoři: Václav Müller , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.