Projekt pražského magistrátu na podporu družstevního bydlení se může zpozdit

8. prosinec 2019 14:00

V pražské koalici to po nějaké době zase vře. Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu se od pondělí dohadují kvůli obnovení výstavby družstevního bydlení, jednom z důležitých bodů tohoto volebního období k řešení bytové krize.

Dohady se netočí kolem toho, jestli družstevní bydlení podporovat nebo ne. V červnu plány podpořili všichni zastupitelé. Spor se týká spíš dílčích postupů. Celou gesci má na starosti hlavně radní Hana Marvanová ze Spojených sil pro Prahu. Ta chce zahájit odborné analýzy, které by určily pravidla pro výstavbu a následnou podporu této formy bydlení.

Piráti a Praha Sobě k tomu ale mají výhrady. V připravených podkladech vidí nedostatky. Například podle nich není jasné, co se stane s pozemky, které město na výstavbu družstevního bydlení poskytne na základě práva stavby. Je to totiž jen dočasné opatření, asi na 99 let. Dál by mělo být právně podchycené to, aby někdo z družstevníků v budoucnu nemohl svůj podíl prodat a vydělat na tom. Proto primátor Zdeněk Hřib z Pirátů prozatím zakázal magistrátnímu odboru projektového řízení zadat potřebné analýzy. Požaduje, a to chce i Praha Sobě, nejdřív svolat komisi pro družstevní bydlení a tam si nejasnosti upřesnit. To radní Marvanová odmítá s tím, že jako podklad postačí právě materiál schválený zastupiteli v červnu.

Příští rok by se mohlo začít stavět

Radní se obává, že se plány můžou protáhnout, a to třeba o rok. Do konce roku chtěla mít analýzu hotovou, v lednu pak vyhlásit soutěž na družstevníka, tedy partnera ve výstavbě. Praha už má zhruba půl roku také vytipované pozemky, kde by první družstevní byty mohly vzniknout, a to v Praze 13 v Oistrachově ulici. Příští rok se tam prý už mohlo začít stavět.

Vedení Prahy má pravidelné koaliční schůzky, na další se sejde v pondělí v 13.00 hodin. Právě tam by se postupu v družstevním bydlení měli politici věnovat dál.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio