Projekt Brejlando umožňuje sledovat inscenace pražských divadel skrze brýle pro virtuální realitu

29. březen 2021

Do divadla sice stále nemůžete, ale divadlo nyní může za vámi. Třeba pomocí brýlí pro virtuální realitu. Některé pražské scény do nich nahrály svá vystoupení, a díky tomu se dostanou k divákům skoro na dosah ruky.

Diváci budou moci pomocí zapůjčených brýlí sledovat vybraná představení pražských divadel z domova, brýle jim umožní se téměř okamžitě přenést do divadelního sálu a bezprostřední blízkosti herců. Inscenace se natáčí kamerou zprostředka jeviště, kolem které se herci pohybují.

Praha oslovila s nabídkou deset divadel, které zřizuje. Prvními inscenacemi, které diváci mohou takto sledovat, jsou Perníková chaloupka divadla Minor a Hamleti s Petrem Čtvrtníčkem z Divadla Na zábradlí. Nová mají přibývat dvakrát do měsíce. „Když na vás mluví pan Čtvrtníček, tak vám běhá mráz po zádech, protože tenhle pocit v divadle nemáte,“ říká jeden ze zakladatelů VR společnosti Štěpán Kleník.

Služba je zatím omezená na Prahu

Kurýr objednané představení doručí zájemcům spolu s brýlemi a sluchátky až domů. Další den si je zase vyzvedne. Jedny brýle s představením je možné pronajmout za necelých 900 korun. Služba je zatím jen v Praze, tvůrci však plánují distribuci rozšířit.

autoři: Martin Hrnčíř , ech | zdroj: ČTK
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.