Projekt 6 hodin se snaží rozhýbat české děti. Klíčem k aktivnímu životu je rodič, apeluje metodička Blanka Jeřábková

„Bohužel covid zavřel děti víc doma a ten čas strávený v domácích podmínkách jim úplně stačí. Chybí jim komunikace, chybí jim nějaká aktivní účast. Když je vidíte venku na hřištích, tak mají v ruce mobily,“ mrzí Blanku Jeřábkovou. Proto vznikla iniciativa 6 hodin.

Světová zdravotnická organizace doporučuje dětem školního věku minimálně hodinu pohybu denně. Z toho vychází i projekt 6 hodin, který má za cíl hlavně motivovat rodiče k tomu, aby své děti rozvíjeli v pohybu.

„My počítáme s tím, že ve škole děti tráví přibližně hodinu času intenzivním pohybem. Záměrně říkám hodinu. Máme předepsané dvě hodiny tělesné výchovy týdně, ale než přijdete do šatny, než se tam převlečete, než potom zase odejdete, tak je z toho půlhodina,“ vysvětluje Blanka Jeřábková.

Ve volném čase v pohybu

Jak naplnit zbylých 6 hodin pohybu za týden, to už je pak na rodičích. „Rodič je ten klíč k tomu, aby rodina žila nějakým způsobem aktivně. Jakmile rodič jde ven a hýbe se, vezme to dítě s sebou. Rodič rozhoduje o tom, jestli víkend stráví doma před telkou nebo jestli půjde na nějaký výlet, na kolo.“

Jakmile rodič hledá tu aktivní cestu, děti ho přirozeně následují.
Blanka Jeřábková

Projekt 6 hodin se snaží inspirovat, dává tipy na pohybové aktivity pro děti i celou rodinu. S motivací pomáhají i známí sportovci. Na začátku je podle Blanky Jeřábkové nejlepší cestou všestrannost, střídání aktivit zajistí, že se pro dítě nestane trénink monotónním a vyzkouší si více aktivit a sportů. Vybere si, co mu vyhovuje a tento všestranný základ dává větší šanci, že pak dítě u sportu zůstane.

Blanka Jeřábková

„Teď je září, měsíc náborů. Spousta oddílů a klubů mají otevřené tréninky. Dítě uvidí halu, prostor, trenéra, ostatní děti a vyzkouší si, jestli by se mu to líbilo nebo ne. Navíc vy nemusíte hned platit příspěvky. Ať se dítě porozhlédne a vy s ním pak můžete probrat vaše časové a finanční možnosti,“ radí metodička projektu 6 hodin.

Poslechněte si celý rozhovor o tom, jak rozhýbat děti i jejich rodiče.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.