Projděte si stezku mezi klokany a poznejte svět tasmánských čertů

22. květen 2020

Po více jak dvou měsících se všechno obrací k lepšímu a od 25. května můžete navštívit nejen vnějších expozice pražské zoo, ale i pavilony. A navíc na vás čeká pár překvapení.

Darwinův kráter se otevírá

V sobotu 30. května pražská zoo slavnostně otevře novou expozici Darwinův kráter, která vyrostla na místě bývalého výběhu psounů, v blízkosti Rákosova pavilonu. Její součástí je šest venkovních výběhů, dvě voliéry a chovné zázemí, kam budete moct nahlédnout. Největším lákadlem budou určitě ďáblové medvědovití, tasmánští čerti, nechybí ale ani ježury, klokani či vombati. S klokany si budete moct dokonce popovídat, protože se můžete projít přímo v jejich výběhu po vyznačené stezce. A proč právě tyto druhy? Protože Darwinův kráter je věnovaný fauně a floře Austrálie a Tasmánie. Tasmánské čerty získala Zoo Praha přímo z Tasmánie jako teprve druhá zoo v Evropě a dorazili hned čtyři - jeden sameček a tři samičky. Ďábel medvědovitý je největším žijícím vačnatcem Tasmánie, má zavalité tělo, velkou hlavu a ocas dosahující asi poloviny délky těla.

Morsovi je už měsíc

Malý tapír čabrakový se narodil v neděli 19. dubna a je teprve druhým odchovávaným mládětem tohoto vzácného a ohroženého druhu lichokopytníka. Na první pohled zaujme především výrazným zbarvením s podélnými bílými pruhy a skvrnami, které připomíná morseovu abecedu, a které mu v příšeří tropického lesa slouží jako maskování. Za pěkného počasí chodí pravidelně ven, a tak se za ním můžete vydat do spodní části zahrady a uvidíte ho na vlastní oči. Musíte si ale pospíšit, protože za pár týdnů jeho zabarvení začne mizet a bude se čím dál více podobat svým rodičům.

Tapír čabrakový z pražské zoo slaví měsíc

Dvě sloní slečny

Svého netrpělivě očekávaného druhého potomka porodila slonice slona indického Tamara a po skoro šesti týdnech ji následovala samice Janita. Starší mládě, které porodila Tamara 27. března, aktuálně váží 138 kg, mladší samička pak 128 kg. V budoucnu je čeká setkání se společným otcem Ankhorem a s mladými samečky Rudimem a Maxem. Obě v Praze zůstanou a položí základ vzniku nové rodinné skupiny. Chodí pravidelně ven, tak se nezapomeňte zastavit u jejich výběhu nedaleko restaurace Gulab.

Dvě malé sloní slečny z pražské zoo

Více jak 150 mláďat 58 druhů

Od 12. března se v pražské zoo narodilo opravdu hodně mláďat. Od těch největších – sloních samiček, až po jedny z nejmenších, gekony. Některá z nich jsou k vidění pouze v pavilonech, a proto je první návštěvníci uvidí opravdu až v pondělí 25. května. Víte, kdo je adax, jak vypadá emu hnědý, kolik mláďat má lemur kata a kdo je nestor kea? Že ne? Nevadí. Až půjdete do zoo, pozorně se dívejte okolo sebe. Lehce by se vám totiž mohlo stát, že některé zvíře minete. Jsou opravdu dobře maskovaní.

Nestor kea

Všechny novinky se dozvíte na webu www.zoopraha.cz, na Facebooku a mláďata v akci uvidíte na youtubovém kanálu Krátce ze zoo.

autor: jp | zdroj: Zoo Praha
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka