Program COVID Praha byl vyčerpaný za devět minut. Magistrát pro podnikatele připravil 600 milionů korun

21. duben 2020 10:52

Pouhých devět minut stačilo pražských podnikatelům na vyčerpání programu COVID Praha. V něm bylo od magistrátu připraveno 600 milionů korun.

„Vážení podnikatelé, kapacita programu COVID Praha byla po deseti minutách zcela vyčerpaná, a proto jsme ukončili příjem žádostí do tohoto programu," uvedla na svých internetových stránkách Českomoravská záruční a rozvojová banka, která půjčky vyřizuje.

Podle pražského primátor Zdeňka Hřiba je program pouze provizorním řešením a podnikatelům musí pomoci vláda. Ministerstvo průmyslu a obchodu městu původně přislíbilo do programu další peníze, Praha je ale nakonec nedostala, budou přesunuty do vládního programu COVID III. „Žádám pana premiéra (Andreje) Babiše, aby se program COVID III spustil co nejdříve. Protože pražští podnikatelé nyní bojují o čas. My už jsme udělali maximum, co jsme mohli. Praha nemůže dál suplovat roli vlády,“ uvedl Hřib.

Praha do programu vložila 600 milionů Kč z evropského operačního programu Praha - pól růstu. Založila ho kvůli tomu, protože se pražští podnikatelé nemohou hlásit do vládního programu podpory COVID II.

Pražský program má stejné podmínky jako vládní COVID II. Podnikatelé žádali o bezúročné úvěry od 10 000 do 15 milionů korun či o příspěvek až milion korun na úhradu úroků.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio