Prodejci můžou od středy zlevnit respirátory. Vláda je osvobodila od daně z přidané hodnoty

3. únor 2021

Prodej respirátorů je od středy 3. února osvobozen od daně z přidané hodnoty. O dvouměsíčním zrušení DPH u respirátorů kategorie FFP2 a vyšší rozhodla vláda. Ta zároveň vyzvala obchodníky, aby zrušení daně promítli do konečných cen pro zákazníky.

Řetězce i lékárny potvrdily, že zrušení jednadvacetiprocentní daně z přidané hodnoty promítnou do cen respirátorů v plné výši. Zjistila to Česká tisková kancelář v anketě mezi obchodníky. Při nákupu nejlevnějších respirátorů tak lidé ušetří necelé dvě koruny. Například Albert začal nabízet zboží za nákupní ceny bez marže už v minulém týdnu. Snížení cen potvrdily i společnosti Globus nebo Tesco nebo taky řetězec lékáren Doktor Max.

Například největší internetový obchod Alza.cz prodával minulý týden sadu deseti respirátorů FFP2 za 309 korun, dnes ráno stejný výrobek nabízí za 272 Kč. E-shop Prozdravotniky.cz dosud za deset respirátorů stejné třídy chtěl 350 korun bez DPH, nyní je možné je v něm koupit za 300 korun. Slevu až o polovinu hlásí web Vistex.cz.

Někteří prodejci snížili cenu i víc, než kdyby jen odečetli daň.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio