Prodejci falešných vstupenek mají žně. Lístky jsme koupily přes facebookovou skupinu a byly neplatné, říká podvedená fanynka Harryho Stylese

20. červenec 2022 11:22

Jeden koncert za druhým. V Česku pokračují hudební vystoupení velkých zahraničních hvězd a hodně jich přijede i na podzim. Toho ale stále více využívají podvodní prodejci vstupenek. Fanoušci by proto měli vstupenky nakupovat pouze na oficiálních prodejních stránkách.

Před pár dny zpíval pro zaplněnou O2 arénou v Praze charismatický osmadvacetiletý Brit Harry Styles. Ne každý se ale ke svému idolu dostal tak blízko. Některé fanynky a fanoušci slyšeli jenom dunění před libeňskou halou, koupili si totiž falešné vstupenky.

Čtěte také

„Kamarádka hledala lístky přes facebookovou skupinu. Ozval se jí jeden pán, který jí nabídnul velmi dobré lístky. Osobně se s ním setkala v Brně. Když jsme ale lístky chtěly uplatnit v O2 aréně, tak nám to napsalo, že jsou neplatné,“ popisuje svou zkušenost jedna z fanynek.

Muži, který prodával neplatné vstupenky, naletěla i Michaela se svou kamarádkou. Na koncert dorazily ze Slovenska. Za dva lístky Jakubovi S. zaplatily dohromady pět tisíc korun. Jak později zjistily, nebyly jediné, které si od něj lístky koupily.

„U pokladny před arénou stálo více děvčat, která si koupila lístky u toho stejného člověka. Začaly jsme mu psát, ale neozval se a dělal, že o ničem neví,“ doplňuje podvedená Michaela.

Nakupujte pouze od oficiálních prodejců

Český rozhlas Jakuba S. kontaktoval, na dotazy ale nereagoval. Policie takových oznámení na podezření z podvodu dostává každý měsíc několik.

„Samozřejmě více těchto oznámení evidujeme během sezony. Pokud kdokoliv zjistí, že byl podveden při nákupu lístků, je nejlepší cestou učinit oznámení na nejbližší policejní služebně. Důležité je také učinit elektronickou zálohu komunikace,“ doporučuje Jakub Vinčálek z tiskového oddělení Policie ČR.

Falešní prodejci nabízejí vstupenky především na sociálních sítích. A těží hlavně z koncertů, které jsou beznadějně vyprodané, fanoušci pak začnou shánět lístky jiným způsobem.

Falešnou vstupenku poznáte až na místě

„Většinou se na to přijde, když jste u vstupu a přikládáte ji ke čtecímu zařízení. A to vám zahlásí, že vstupenka už byla využita před vámi. To znamená, že ten překupník lístky prodal třeba několikrát,“ uvádí Ondřej Pojzl z agentury LiveNation, která v Česku pořádá některé z koncertů.

Organizátoři velkých kulturních akcí se falešným prodejům snaží předcházet. Důkazem je například čipový systém, který byl letos i na festivalu Colours of Ostrava. Návštěvníci mají na rukou speciální náramek, který se dá sundat jen přestřižením pásky, v tu chvíli se ale vstupenka stává neplatnou.

A ještě jeden tip, když si koupíte vstupenku na oficiální stránkách nebo na oficiální prodejním místě, nefoťte ji před začátkem na sociální sítě. Právě čárový kód podvodníci můžou jednoduše zneužít.

autor: Jiří Štefl
Spustit audio

Související