Prodej vánočních kaprů je v plném proudu. Inspektoři začali s kontrolami

20. prosinec 2019

Za pár dní jsou tu Vánoce a řada lidí se kromě dárků těší také na jídlo, třeba na tradičního kapra. V Praze i středních Čechách už ho koupíte u mnoha prodejců. Ti musí při prodeji dodržovat přísné předpisy, a právě proto vyrazili na kontroly pracovníci Státní veterinární správy.

Například v sádkách v Lahovicích, podobně jako každý rok, inspektoři kontrolují podmínky, ve kterých prodejci živé ryby mají, jestli jich v kádích není moc najednou a jestli mají dostatek kyslíku. Sledují také, jak prodejci kapry zabíjejí, i na to je totiž zvláštní postup. Stánky pak musí plnit další náležitosti, třeba snadno čistitelná pracovní plocha, správné vybavení a nástroje, ale třeba i speciální nádoby na odpad z kuchaných ryb.

Podle statistik Státní veterinární správy našli vloni inspektoři porušení předpisů jen asi u třiceti stánkařů z tisíce kontrolovaných. Většinou šlo o drobné administrativní chyby. Kontroloři se na místa, kde zjistili závažnější provinění, vrací.

Veterinární správa nedokáže prověřit všechny prodejce. Letos jich má být v republice ještě o něco víc než vloni, celkem přes dva a půl tisíce. Přehled má úřad díky dalšímu z předpisů - všichni prodejci se totiž musí veterinární správě nahlásit nejpozději týden dopředu a ohlásit i místo prodeje. Ve středních Čechách letos vánočního kapra pořídíte na bezmála třech stovkách míst, v Praze jich má být asi 230. To je o něco méně než minulé Vánoce. Inspektoři plánují do Štědrého dne zkontrolovat zhruba třetinu všech prodejců v Česku.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio