Proč já raději nesbírám motýly nebo známky!? Občasný povzdech každého, kdo propadl kouzlu kamenů

2. květen 2024

Pozveme vás na velkou mezinárodní výstavu minerálů, která se bude konat v sobotu 4. května v Hradci Králové v Kongresovém centru Aldis. Bude to svátek všech, kteří minerály, vzácné kameny a fosilie milují. Budou k vidění přírodní krystalové vzorky československé i světové, surové i opracované minerály včetně šperků a dekorativních předmětů. 

Více už nám řekne předseda Východočeského mineralogického klubu Jaromír Čermák, který je naším hostem. Co nás tedy v Hradci Králové v Aldisu v sobotu čeká?
Já to ani nedokážu všechno přesně říct, protože i pro mě to bude poprvé. Určitě je to první výstava minerálů, která se koná ve velkém sále Kongresového centra Aldis. Bude na ní 51 vystavovatelů a více než 200 výstavních ploch. Začínáme v 8:30 hodin a vystavovat budeme do 16:00 hodin.

Jaromír Čermák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Poprvé v Hradci Králové, ale v Pardubicích už má taková výstava velkou tradici, viďte?
Ano, výstavy v Pardubicích mají tradici už od začátku 80. let, kdy je pořádal nejdříve pan Cejnar v Ohrazenicích v sokolovně, potom přešly do kulturního domu Dukla, kde jsem to začal pořádat i já od roku 2008. A v roce 2021 jsme se přestěhovali do velkých prostor Ideonu, bývalého plaveckého areálu, a tam se nám daří dosud a je to krásné.

Čtěte také

Je skvělé, že jste tuhle dlouholetou tradici rozšířili i do Hradce Králové, kde bude v sobotu velká premiéra.
Ano. Mě to zajímalo, protože jsem se byl podívat v Hradci na některých výstavách a zdálo se mi, že to není v úplně důstojných prostorech. Tak jsem se rozhodl zkusit to uspořádat ve velkém sále kongresového centra. Bude to výstava prodejní, ale také výměnná, pro sběratele samozřejmě. Je to vždy velké setkání. Popovídáme si, vykládáme si historky, co kdo našel, jaké jsou nové lokality a nálezy. Ovšem na výstavě rádi přivítáme i širokou veřejnost, jsou tam vzorky prodejní, krásné světové minerály, šperky, dekorativní předměty. Je toho spousta k vidění, člověk neví, co si vybrat.

Fosílie tam taky budou?
Fosilie jsou spíše okrajová záležitost, jsou to různé zkameněliny, například amonitů z Maroka nebo trilobiti a podobně.

Myslím, že zatím jsem mineralogii a sběru kamenů ještě úplně nepropadl, mám doma vlastně asi jen čtyři plné skříně kamení.
Jaromír Čermák, předseda Východočeského mineralogického klubu

Máte krásného, ale těžkého koníčka, když to tak řeknu. Musí to být vášeň, když to srovnáme třeba se sběrateli známek.
Ano, vždy říkáme, když jdeme na lokalitu a pak táhneme v batohu na zádech a v taškách vzorky, proč já raději nesbírám motýly! Ale převézt všechny vzorky vaše do Aldisu nebude problém, je tam nákladní výtah. Doprava i pomocí nějakých vozíků, sběratelé byli poučeni.

Čtěte také

Jak vy jste se dostal k této sběratelské vášni?
Začalo to už na základní škole a postupně, zhruba od poloviny 90. let jsem se mineralogii začal věnovat už naplno. Začal jsem jezdit na výstavy a na různé lokality. Ale myslím, že zatím jsem tomu ještě úplně nepropadl, mám vlastně asi jen čtyři plné skříně kamení.

Jste předsedou Východočeského mineralogického klubu, tak nám ho představte.
Mineralogický klub je takové volné sdružení mineralogů, nemáme žádné stanovy, jak by to mělo fungovat. Prostě se scházíme párkrát ročně na schůzkách, pořádáme jednou ročně velký několikadenní autobusový zájezd a momentálně máme kolem 20 členů. Pravidelně se nás schází tak 15. Spolupracujeme s mineralogickým klubem v České Třebové, ten má větší sběratelskou členskou základnu, takže se nám společně podaří autobus naplnit.

Vášeň pro sběr drahých kamenů trošku připomíná rybaření. Rozdíl je jen v tom, že my chodíme, jsme aktivní. Rybář sedí a čeká.
Jaromír Čermák, předseda Východočeského mineralogického klubu

Kdyby se někdo chtěl stát vaším členem a chtěl by rozšířit vaše řady, může se přihlásit?
Samozřejmě. Stačí nás kontaktovat, nemusíte mít žádné odborné znalosti, stačí, když máte zájem o kameny. Stačí, když bude chodit na naše akce a výlety, tam se dozvíte věcí spoustu.

Čtěte také

Co je pro vás na kamenech to nejkrásnější? Čím vás fascinují?
Je to úžasný přírodní materiál. Každý kámen je originál, barvy, krystaly i kovové minerály, pro ty se hlavně chodí do přírody. Není to tak, jako když sbíráte třeba známky nebo mince, ty můžete maximálně chodit vyměňovat na burzy a nakupovat na internetu. Ale pro kameny vyrazíte do přírody na lokalitu, a i když nic nenajdete, tak jste na čerstvém vzduchu a v příjemném prostředí s kamarády.

Trošku mi to připomíná rybaření.
Ano, rozdíl je jen v tom, že my chodíme, jsme aktivní. Rybář sedí a čeká.

Co si tedy mohu z přírody vlastně odnést? Protože například detektoráři, hledači s pomocí detektorů kovů, musí okamžitě nález nahlásit odborníkům a zaevidovat jej.
Je to přesně podle hornického zákona, ale na povrchu a do určité hloubky jsou minerály volně dostupné. Samozřejmě problém je sbírat na soukromých pozemcích, v přírodních rezervacích, v lomech, kde jste ilegálně, pokud si dopředu nedohodnete vstup. I takové věci se pochopitelně dějí, ale to už k tomu patří.

Pro kameny musíte vyrazit do přírody, a i když nic nenajdete, tak jste na čerstvém vzduchu a v příjemném prostředí s kamarády.
Jaromír Čermák, předseda Východočeského mineralogického klubu

Co se všechno se dá u nás v Česku najít za vzácné kameny? Všichni známe vltavíny, krásně nazelenalé kousky.
Vltavíny, to je vyloženě česká specialita. Pak jsou to zejména české granáty, pyropy, a samozřejmě spoustu variant křemene tady v Podkrkonoší, acháty, jaspisy, ametysty. Tam se právě chystáme letos na velkou výpravu, a zajedeme i do Polska.

Čtěte také

A nějaké diamanty, smaragdy, safíry, rubíny?
Smaragdy nevím, ale diamanty a safíry se našly na Jizerské louce, ale pouze malé vzorky. A jsou v Národním muzeu. Ale samozřejmě je to zakázané, je to v přírodní rezervaci. A potom, například korundy, takový obecný minerál, kterého drahokamová varianta je safír, se vyskytují třeba v Pokojovicích u Třebíče.

Co nejvzácnějšího jste vy sám osobně našel? Co je tím vaším sběratelským nej?
Já mám rád fluority, čili takové krásně barevné krystalované vzorky. Pár jich takových mám, ale přiznám se, že ty nejhezčí jsem koupil, protože na té lokality musíte třeba celý den kopat a hledat, není jednoduché takový vzorek najít.

Předseda Východočeského mineralogického klubu Jaromír Čermák byl dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související