To přistání se muselo podařit, jinak bych mohl odejít z letiště kanálem, vzpomíná na první přílet Airbusu A380 pilot David Hecl

13. listopad 2021

Jako první český pilot přistál na Letišti Václava Havla s největším dopravním letadlem světa Airbusem A380. V současné době pilotuje podstatně menší letadla, učí mladé piloty létat a dokonce vydal knihu, jmenuje se Mluví k vám kapitán. Hostem Lenky Vahalové byl tentokrát David Hecl.

Vznik knihy Mluví k vám kapitán má na svědomí novinář Martin Moravec. To on přišel za Davidem Heclem s nabídkou zaznamenat jejich rozhovory o létání a životě pilota v knižní podobě. Dění u nás i ve světě tou dobou zastavila koronavirová krize, takže času na psaní bylo dost.

„Celý proces trval rok a byly to desítky hodin, protože jsme na to měli ten čas. Což byl vlastně luxus covidu, takže jsme strávili spoustu času zodpovědně. A Martin záhy poznal, že mi to chvíli trvá, než úplně sdělím veškeré své myšlenky. Takže potom jsem mu asi přidělal hodně práce přepisováním, ale jsem rád, že jsme to dostali do téhle podoby,“ ohlíží se David Hecl.

Jeho jméno je známé hlavně díky největšímu dopravnímu letadlu světa - Airbusu A380. Byl prvním českým pilotem, který s ním přistál na Letišti Václava Havla. „Ten přílet 1. května 2016 znamenal hodně pro Českou republiku a pro fanoušky letectví. Bylo to jakési vyznamenání, rozeznání potenciálu českého trhu. Hned na tom prvním letu z Dubaje do Prahy bylo úplně úžasné, že to byli z velké části čeští cestující. Oni přiletěli den předtím do Dubaje, aby mohli ráno letět do Prahy na té úplně první lince A380.“

Sám na tento let také nikdy nezapomene a přiznává, že měl docela trému. „Když jsme se přibližovali k letišti a najednou jsem uviděl množství těch lidí, kteří tam jsou, tak si říkám, to přistání se dneska prostě musí podařit. Tady není šance ho opakovat, to by jako PR nedopadlo, to bych mohl z letiště odejít kanálem,“ směje se David Hecl.

Dnes létá na podstatně menších letadlech, což je změna hlavně v bližším kontaktu s cestujícími. „Na našem letadle nemáme letušku, je jen pro čtyři cestující. My si pro ně dojdeme sami, přivítáme je, to má svoje fantastické kouzlo. Je to úplně jiný rozměr a mně se to hrozně líbí.“

Další aktivitou Davida Hecla je školení budoucích pilotů, učí i úplné začátečníky. Proč je největším problémem přistání? A proč by nemělo být úplně hladké? Co znamená pojem tropické manželství? A opravdu nevydrží někteří cestující na palubě bez cigarety? Poslechněte si v rozhovoru Lenky Vahalové s pilotem Davidem Heclem.

autoři: Lenka Vahalová ,

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.