Přírodní koupaliště v Praze: Ve většině z nich je podle hygieniků voda čistá

30. červen 2021

Podle pražských hygieniků je ve většině přírodních koupališť, kde hygienici kvalitu vody v červnu měřili, čistá voda. Zakalená je pouze v Hostivařské přehradě, přesto je i tam podle hygieniků vhodná ke koupání. Letos se zatím voda nezkoumala v rybníce Šeberák.

Vyplývá to z aktuálních informací na webu pražské hygienické stanice. Její pracovníci v metropoli dlouhodobě monitorují sedm přírodních koupališť.

Od května, kdy se měření prováděla letos poprvé, je voda nejvyšší kvality v koupalištích s přírodním čištěním vody v Radotíně, na Lhotce v Praze 4 a v rybníku Motol. Vodu v nádrži Divoká Šárka v údolí Šáreckého potoka hygienici letos poprvé hodnotili na počátku června. Obdržela nejlepší známku, stejně jako ve všech měřeních provedených od roku 2013.

V červnu se v porovnání s předcházejícím měsícem kvalita vody zlepšila na koupališti Džbán. Voda ve vodní nádrži vybudované na Litovickém potoce byla v květnu kalná, podle měření z poloviny června se v ní mohou lidé opět koupat bez jakýchkoliv obav.

Na pohled zhoršená voda je v nádrži v Hostivaři. Ta se potýká s výskytem zdraví škodlivých sinic každoročně, i přesto, že byla tato největší vodní plocha v hlavním městě s rozlohou přes 40 hektarů v letech 2010 a 2011 vypuštěna a odbahněna. Letos se sinice v přehradě zatím neobjevily, loni je tam měření odhalilo už v květnu.

Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat vážné alergické reakce. Podle citlivosti se mohou u koupajícího objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. Produkují také toxiny, při velmi vážné otravě může podle hygieniků dojít i k trvalému poškození jater. K množení organismů přispívá teplé počasí.

zdroj: ČTK
Spustit audio