Přijít s dítětem poprvé k zubaři v šesti letech je pozdě

31. červenec 2014

"Co se rozpadl systém pravidelných školních prohlídek dětí, mnozí buď nepřijdou vůbec, nebo už pozdě," říká praktický zubní lékař Robert Vondruška ze Zubního centra Ořechovka. Podle něj je ideální první návštěva u zubaře v šesti měsících věku dítěte. "Rodiče získají správné informace, jak pečovat o chrup dítěte a i dítě si zvykne na prostředí, bezbolestnou prohlídku a pak se zubaře nebojí a dokonce k němu chodí rádo."

Moderní péče o zuby je hodně o prevenci. Děti by rozhodně neměly pít sladké limonády, které podporují vznik zubních kazů.

Jak vypadá preventivní péče o chrup?

Základem je správné čištění zubů pomocí měkkého kartáčku s malou hlavicí a rovně střiženými chloupky, kdy ze zubů odstraníme zubní plak. Na zubní pastě úplně tak nezáleží. V dětském a dospívajícím věku je ale lepší fluoridovaná. Na místa, kam se velký kartáček nedostane, použijeme malý mezizubní. Ústní vodu není potřeba používat, snad jen v případě začínající parodontitidy.

Důležitá je také správná strava a hlavně pravidelná návštěva dentální hygieny, kde nám ukáží čištění zubů, naučí nás používat nejrůznější zubní pomůcky, dětem a mladistvým pomohou s fluoridací zubů, dospělým i s jejich vybělením a pokaždé nám chrup dokonale vyčistí.

Poslechněte si víc.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.