Příbramsko týden po bleskových povodních: likvidace škod potrvá měsíce. Voda odnesla i asfalt ze silnice

21. červenec 2021

Týden po bleskových povodních na Příbramsku lidé stále uklízejí sklepy, kůlny a zahrádky. Nejvíce zasaženou oblastí bylo okolí Svatého Jana a Krásné Hory nad Vltavou. Ze svého koryta se tam vylila říčka Brzina, která v jednu chvíli dokonce dosáhla třetího povodňového stupně. Úklid potrvá ještě několik měsíců.

„Tady je zničený všechno, zatopený motory, teď to tady vysušuju všechno. Tam bylo bahno, auto bylo částečně zatopené. Na zahradě jsme měli cibuli, česnek …,“ ukazují následky bouřky a rozvodněné Brziny manželé Holanovi ve Smrčí. Jak dodávají, týden po povodni musí stále uklízet. Pomohli jim i sousedé. „My bychom to sami nezvládli. Jsme jim za to moc vděční. Pomalu se to bude postupně dělat. Počítame minimálně rok,“ povzdechli si Holanovi.

Smrčí

„Bylo to rychlé. Ochranná hráz je vodou rozebraná, valící se voda odnesla kusy asfaltu až na louku,“ ukazuje nezávislý starosta Krásné Hory nad Vltavou Jiří Urban.

Škody likvidují taky v osadě Hrachov. Voda tam poničila například most a cestu, znečištěné byly taky studny, říká starosta obce Svatý Jan, pod kterou Hrachov spadá, Václav Hrubý za KDU - ČSL. „Došlo k průsaku povrchových vod do našich obecních studní. Obě studny jsou už díky místním hasičským sborům vyčištěné, teď čekáme na rozbor vody," dodal starosta.

Výše škod se podle starosty Hrubého zatím určit nedá. Obec je bude řešit i s pojišťovnou.

Spustit audio