Při nabíjení externích baterií neodcházejte z bytu, radí hasič Martin Kavka

Jak uchránit před ohněm domácnost? Na to odpovídal v pořadu K věci tiskový mluvčí pražského Hasičského záchranného sboru Martin Kavka.

Požáry domácností  řeší hasiči několikrát denně. Někdy tomu jde však včas zabránit. Jenže jak správně určit, kdy máme oheň zkusit uhasit sami a kdy raději utéct? „Vždycky radíme, že každý má v sobě určitý pud sebezáchovy a tak nějak to, na co si věří. Ze zákona musíte požár ohlásit a musíte se ho pokusit uhasit, ale jsou případy, kdy požár uhasit prostě nejde, to bývá třeba u vánočních stromků. Tam radíme okamžitě opustit prostor,“ říká Martin Kavka.

Pokud k požáru dojde, ne vždy se dá hasit vodou. „V těch domácnostech to jsou případy, kdy hoří například olej pánvi nebo v hrnci. Tam je nejlepší přiklopit pánvičku třeba větší pokličkou, to znamená zamezit přístupu vzduchu.“

Pozor byste si měli dávat při nabíjení baterií. „Pokud nabíjíte třeba externí baterii k foťákům, tak neodcházejte z bytu, buďte tam, když se to nabíjí.“

K požárům v domě většinou dochází z nedbalosti. „Nejčastější příčinou požáru v domácnostech je člověk,“ upozorňuje Kavka a dodává, že mezi nejhořlavější látky uvnitř patří ubrusy, záclony a celkově látky či potraviny.

Poslechněte si celý rozhovor na audioportále mujRohlas.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.