Prezident Zeman vyšle na pomoc Hodonínsku a Břeclavsku příslušníky Hradní stráže

25. červen 2021

Na Hodonínsko a Břeclavsko postižené ve čtvrtek večer tornádem vyšle prezident Miloš Zeman příslušníky Hradní stráže. Budou pomáhat s odstraňováním následků bouře. Informoval o tom na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

V pátek odpoledne vyjede 11 vojáků, podle předpokladů by měli začít pomáhat od sobotního rána. „Jejich nasazení a vyžádání dalších sil bude koordinováno velitelstvím pro operace Armády ČR,“ sdělil ČTK tiskový a informační důstojník Hradní stráže Jiří Havel.

Pozůstalým po obětech vyjádřil prezident soustrast, zraněným popřál brzké uzdravení. Současně poděkoval těm, kteří se podílejí na pomoci. Při bouřce v Jihomoravském kraji zemřelo pět lidí, desítky dalších byly zraněny.

„Prezident vyslovuje nesmírnou lítost nad ztrátou lidských životů, vyjadřuje hlubokou soustrast pozůstalým po obětech, přeje brzké uzdravení zraněným a vyjadřuje solidaritu s občany, kteří následkům přírodní katastrofy čelí,“ uvedl Ovčáček. Současně podle něj prezident poděkoval záchranářům, starostům, hejtmanům, členům vlády, charitativním organizacím a všem občanům, kteří se podílejí na pomoci v postižené oblasti.

Armáda na vyžádání vyslala do bouří postižené oblasti kolem Hodonína zatím jeden ženijní odřad. Další těžkou techniku a vojáky přesunuje z Bechyně do Olomouce. Ženijní odřad čítá 15 kusů vyprošťovací a záchranné techniky s obsluhou.

Vojáci byli na Moravu vyslaní na základě zákona umožňujícího jejich využití při zvládání živelných pohrom. Nasazeni mohou být po vyžádání integrovaným záchranným systémem a souhlasu náčelníka generálního štábu. Pomoc vojáků až při likvidaci následků pohromy musí odsouhlasit vláda. „Pokud o to budeme požádáni, jsme připraveni v pondělí na vládu žádost předložit,“ sdělil ČTK mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Bouřky na jižní Moravě zničily podle policie stovky domů, škoda bude podle hrubých odhadů desítky až stovky milionů korun. V postižených obcích zasahují stovky policistů i hasičů. Policistů je nyní v místě asi 350, aktuálně zapojených hasičů asi 200 a dalších asi 500 dobrovolných hasičů.

zdroj: ČTK
Spustit audio