Přestat jíst je největší zlo

3. duben 2015

Nikol Švantnerová, 22letá rodačka z Českých Budějovic se stala jedenáctou vítězkou národní soutěže krásy. Co všechno musela pro korunku České Miss obětovat a co má teprve před sebou? Nejenom na tyto otázky odpověděla v pořadu S vámi v Praze. Rozpovídala se i o své zkušenosti s mentální anorexií.

Modelingu se Nikol začala věnovat už ve 13 letech a její sen stát se Českou Miss se splnil v sobotu 28. března. „Na prvním místě je stále modeling, hodně jsem tomu obětovala. Žádné další cíle nemám, ten největší jsem si už splnila," říká v našem rozhovoru.

Její cesta za vysněným cílem si ale vybrala svou daň. V 17 letech propadla mentální anorexii. Přestala jíst a pouze pila. Dnes už se o svých problémech nestydí mluvit. O své zkušenosti se naopak chce podělit, aby varovala mladé dívky, které touží zhubnout.

Všechno je v hlavě, člověk by se neměl nechat zaslepit

„Přestat jíst je největší zlo. Až časem člověk přijde na to, že jde lépe hubnout bez toho. Jíst pravidelně a cvičit, to je zásadní. Ale je těžké to mladým holkám vysvětlit. Vím, že mi to hodně lidí říkalo a taky jsem je nechtěla poslouchat,“ popisuje Nikol.

Důležitá pro ni byla i podpora rodiny.

„Nejvíce mi pomohla rodina, která stála při mně. Samozřejmě to nejde ani bez odborné péče, bez psychiatrů, ale nejdůležitější je vlastní hlava," dodává Česká Miss.

Česká Miss Nikol Švantnerová
autoři: Petr Zajíček , Eva Dvořáková
Spustit audio