PŘEHLEDNĚ: V Kladně je jasno aneb Kdo a s kým se chystá po volbách vládnout středočeským městům

18. říjen 2018 15:54

Komunální volby 2018 skončily a zástupci vítězných stran a hnutí jednají o možných koalicích. Ve většině velkých měst je jasno. 

MLADÁ BOLESLAV

V Mladé Boleslavi bude vládnout široká koalice. Dosavadní koaliční partneři ODS, ANO 2011 s Volbou pro Mladou Boleslav a Starostové a nezávislí mezi sebe přiberou ještě ČSSD. Primátorem bude opět Raduan Nwelati z ODS. V zastupitelstvu tak bude mít nová koalice jasnou většinu 29 z 33 křesel. V opozici budou KSČM a koalice KDU-ČSL se Zelenými.

Počet mandátů: ODS-11, ANO2011+Volba pro MB-10, STAN-5, ČSSD-3, KSČM-2, koalice KDU-2

Zajímavost: Mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati se stal současně senátorem. Vykonávat chce obě funkce na plný úvazek. 

KLADNO

V Kladně je od nedělního odpoledne jasno. Ač nejvíc hlasů a 13 mandátů získalo sdružení současného primátora Milana Volfa Volba pro Kladno, následující čtyři roky bude v opozici. ODS, která byla ve volbách druhá, se bleskově podařilo dohodnout s novým hnutím Kladeňáci, ANO 2011 a SPD. Ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu obsadí 18 křesel, tj. nadpoloviční většinu. 

Počet mandátů: Volba pro Kladno-13,ODS-7, Kladeňáci-5, ANO2011-4, KSČM-2, SPD-2

Zajímavost: poprvé od roku 1990 se do zastupitelstva nedostali sociální demokraté

RAKOVNÍK

Na vedení Rakovníka se bude podílet šest uskupení -  vítězná ODS, Společně pro Rakovník, Město pro vás, Strana svobodných občanů, Změna pro Rakovník a Směr Rakovník - Nestraníci. V jedenadvacetičlenném zastupitelstvu budou mít 14 křesel. Novým starostou se má stát Luděk Štíbr z ODS. Do opozice přejdou sociální demokraté, ANO a komunisté.

Počet mandátů: ODS-4, Město pro vás-3, Společně pro Rakovník-3, ANO2011-3, KSČM-2, ČSSD-2, Strana svobodných občanů -2, Změna pro Rakovník-1

KUTNÁ HORA

Volby vyhrálo uskupení Město PRO lidi bývalého starosty Martina Starého. Ze 27 míst v zastupitelstvu jich obsadí 5. Do vedení radnice se ale nevrátí. Současný starosta Josef Viktora z hnutí ANO se domluvil na spolupráci s koalicí STAN a Šance pro Kutnou Horu, Piráty, Alternativou pro Vás, lidovci a Kutnohorskou změnou. 

Počet mandátů: Město PRO lidi-5, ANO2011-5, ODS-4, STAN a Šance pro Kutnou Horu-3, Alternativa pro Vás-2, Piráti-2, KDU-ČSL-2, Kutnohorská změna-2

Zajímavost: Do zastupitelstva se po čtyřleté pauze vracejí občanští demokraté, naopak ho opouští ČSSD a komunisté.

PŘÍBRAM

Vítězné hnutí ANO se současným starostou Jindřichem Vařekou se dohodlo na konečné spolupráci s ODSa Příbramáky pro Příbram. Čeká ještě na vyjádření TOP 09. Původně se na vedení města měli podílet i komunisté, s tím měly ostatní strany problém. Zástupkyně KSČM proto místo radní odmítla. Místostarosty se stanou Martin Buršík a Jan Konvalinka z ANO.

Počet mandátů: ANO2011-12, TOP09-9, KSČM-2, ODS-2, Šance pro Příbram-2, Piráti-1, Příbramáci pro Příbram -1

Zajímavost: ČSSD, která měla kdysi ve městě hlavní slovo, přišla o čtyři křesla a do zastupitelstva se nedostala.

MĚLNÍK

V Mělníku volby znovu vyhrálo Mé město starosty Ctirada Mikeše. Současná koalice s Mělničany a uskupením Máme rádi Mělník by ale potřebovala ještě aspoň dva mandáty navíc. A ty politici stále hledají.

Počet mandátů: Mé město-4, ODS s podporou Strany soukromníků-4, ANO2011-4, Máme rádi Mělník-3, Nezávislí a KSČM Za lepší Mělník-1, Spojené síly pro Mělník-1

NYMBURK

Ve městě vyhrálo uskupení Nymburk s klidem bývalého starosty Tomáše Macha, který se do čela města plánuje vrátit. Společně s ODS a ČSSD má koalice v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu těsnou většinu 11 mandátů. 

Počet mandátů: Nymburk s klidem-7, Nymburští demokraté-4, Změna pro Nymburk-3, ANO2011-2, ČSSD-2, Zdravý Nymburk -1

BEROUN

V Berouně budou vládnout vítězní Nezávislí Berouňáci s Berounem sobě, Lepším Berounem a ČSSD. Novým starostou by měl být sociální demokrat Ondřej Šimon. Místostarosty se mají stát Kamil Machart (Beroun sobě) a Dušan Tomčo (Nezávislí Berouňáci), který se z pozice lídra kandidátky do zastupitelstva vůbec nedostal. Jeden ze zvolených zastupitelů za Nezávislé Berouňáky se ale mandátu vzdal. 

Počet mandátů: Nezávislí Berouňáci-5, Beroun sobě-4, ANO2011-4, ODS-3, Lepší Beroun-2, ČSSD-2, KSČM-1

BENEŠOV

V Benešově se vítězná Volba pro Benešov spojila s ODS, STAN a Piráty. Dohromady mají 18 z 23 mandátů. Starostou se má stát lídr Volby pro Benešov Jaroslav Hlavnička. 

Počet mandátů: Volba pro Benešov-11, ANO-3, ODS-3, STAN Spolu PRO Benešov s podporou KDU-ČSL-2, Piráti-2, ČSSD-1, KSČM-1 

Zajímavost: Současný starosta Petr Hostek z ČSSD se do zastupitelstva nedostal, jedinou zástupkyní sociálních demokratů je středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. 

KOLÍN

Kolín povede koalice vítězného uskupení Změna pro Kolín, Volba pro Kolín a Kolíňáci. Starostou zůstane Vít Rakušan ze Změny pro Kolín, která ve městě drtivě vyhrála - ze 27 mandátů v zastupitelstvu obsadila 21 křesel. Ve funkci zůstane i první místostarosta Michael Kašpar, druhým místostarostou se stane Michal Najbrt. Zástupci ostatních koaličních stran usednou v radě. 

Počet mandátů: Změn pro Kolín-21, ANO2011-3, Volba pro Kolín-1, Kolíňáci-1, KSČM-1

Spustit audio