Přehled vládních opatření: Co všechno se od pondělí 12. dubna změní?

6. duben 2021, aktualizováno

V pondělí 12. dubna budou moci znovu otevřít některé obchody a služby, venkovní prostory zoo a botanických zahrad, žáci 1. stupně základních škol a předškoláci se začnou vracet do škol a skončí zákaz cestování mezi okresy a nočního vycházení.

Od následujícího pondělí uvolní vláda provoz papírnictví a prodejen s dětským oblečením a obuví. Havlíček na svém twitteru uvedl, že je to proto, aby rodiče mohli v klidu poslat své děti do škol. Dále budou moci podle Havlíčka fungovat prodejny pietního zboží, farmářské trhy, čistírny, prádelny, zámečnictví, provozovny oprav zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta a stroje.

Zoo a botanické zahrady

Čtěte také

Ministr Havlíček dále uvedl, že rovněž od 12. dubna budou moci obnovit provoz zoologické a botanické zahrady, a to ve venkovních prostorech. Naplnit budou smět maximálně 20 procent kapacity.

Zoologické zahrady hlásí kvůli epidemii koronaviru velké ztráty. Například propad příjmů zoo Praha přesahuje 100 milionů korun, uvedl v březnu její ředitel Miroslav Bobek.

Školy

Od pondělí 12. dubna se zároveň začnou vracet do lavic žáci prvního stupně základních škol, a to v rotační formě třídy se budou střídat po týdnech. Žáci se budou ve školách testovat dvakrát týdně, a to v pondělí a ve čtvrtek antigenními testy. Roušky pro ně budou povinné. 

Do školek zatím půjdou jen předškoláci, nebudou přitom muset používat roušky. Děti budou smět být maximálně v 15členných skupinách.

Zda bude rozhodnutí platit pro všechny okresy, nebo budou kvůli síle epidemie některé vyňaty, ministři zdravotnictví a školství oznámí ve středu podle aktuálního počtu nově nakažených.

Konec nouzového stavu

Zákaz cestování mezi okresy a nočního vycházení skončí spolu s nouzovým stavem 11. dubna. Setkat se bude moci nově až deset lidí uvnitř a 20 venku.

"S koncem nouzového stavu padají omezení pohybu mezi okresy. Padají omezení shromažďování ve smyslu dva na dva tak, jak byly doposud," uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Další opatření se po skončení nouzového stavu budou řídit podle pandemického zákona, který nedávno schválila sněmovna.

autor: ech | zdroj: ČTK
Spustit audio