Před dvaceti lety zemřel zpěvák Freddie Mercury. Jak na slavnou rockovou hvězdu vzpomíná jeho dlouholetý asistent?

24. listopad 2011

Dnes je tomu dvacet let, co zemřel zpěvák kapely Queen Freddie Mercury. Jeho památku si připomněl i český fanclub, který v sobotu 19. listopadu uspořádal v pražském klubu Mlejn vzpomínkový koncert. Zúčastnil se ho i dlouholetý asistent Freddieho Peter Freestone. Jaké bylo pracovat pro slavnou rockovou hvězdu? Zjišťovala redaktorka Anna Königsmarková.

Peter Freestone pracoval pro Freddieho celkem 12 let. Z pozice garderobiéra se postupně přesunul na místo osobního asistenta slavného zpěváka. Jak jejich spolupráce začala?

"S Freddiem jsem se poprvé setkal v roce 1979. Tehdy jsem pracoval v Londýnské královské opeře a Freddie byl hostem jednoho našeho baletního představení. Potkali jsme se v zákulisí a on se ptal, jakou práci v opeře dělám. Já jsem mu vysvětloval, že se starám o kostýmy, rekvizity a tak dále. Dva týdny na to se jeden z manažerů kapely Queen ozval mému šéfovi, jestli mě pustí na nadcházející koncertní turné skupiny. A tak to celé začalo," říká Peter Freestone.

Ačkoliv se jednalo o práci snů, pro Petera to byl zpočátku krok do neznáma. Nevěděl, co taková práce obnáší, a proto nabídku nepřijal hned.

"Musel jsem o tom přemýšlet. To víte, pracoval jsem v Londýnské státní opeře, ve státní instituci. Bylo to místo na celý život, jistota důchodu, všechno. Ale vzal jsem to."

První turné, kterého se Peter Freestone zúčastnil, byla Crazy Tour ve Velké Británii. Poté se od Freddieho prakticky nehnul.

"Bylo to úžasné. Samozřejmě to byla velká dřina, pracoval jsem čtyřiadvacet hodin denně. Pro mě to bylo jako bych žil Freddieho život. Platil jsem účty, zvedal telefony a takové věci. On měl díky tomu šanci dělat muziku, skládat písně a vymýšlet turné," říká Peter.

Zajímavostí je, že Peter Freestone už deset let žije v České republice. Naše země mu prý učarovala a proto se také zúčastnil vzpomínkového koncertu v Praze.

autor: ank
Spustit audio