Před 70 lety zemřel prezident Edvard Beneš, pochovaný je v Sezimově Ústí

3. září 2018 07:02

Druhý československý prezident Edvard Beneš zemřel 3. září 1948. Byl po boku Tomáše Garrigue Masaryka jedním z vůdců prvního odboje, druhou světovou válku prožil v exilu a v roce 1948 pověřil sestavením vlády Klementa Gottwalda.

Po červnové abdikaci strávil poslední měsíce života v jihočeském Sezimově Ústí. Kousek od Benešovy vily je s manželkou Hanou i pohřbený.

Edvard Beneš zemřel ve věku 64 let. „Udává se, že už v roce 1947 začínají jeho vážnější zdravotní problémy, mrtvice. Samozřejmě politická situace v roce 1948 mu na zdraví nikterak nepřidala. Jeho potíže, kornatění tepen a další se potom už od srpna podepsaly na jeho zhoršeném zdraví a 3. září zemřel,“ říká historička Jitka Vandrovcová.

Ta je autorkou expozice o Haně a Edvardu Benešových v Sezimově Ústí, kde se lidé také se zesnulým prezidentem loučili. „Začali se shromažďovat za plotem vily a 4. září bylo jeho tělo vystaveno ve venkovní části vily. Fronta lidí, kteří se chtěli rozloučit, se táhla celým Sezimovým Ústím od rána až večera,“ popisuje.

Hrobka se nachází jen pár desítek metrů od vily, na klidném místě nedaleko soutoku Lužnice a Kozského potoka. „Místo, které si pro svůj hrob vybral, se nachází pod Kazatelnou, což je takové historické místo. Údajně tady kázal Mistr Jan Hus, takže to bylo opravdu symbolické,“ vysvětluje historička.

Edvard Beneš zemřel v Sezimově Ústí v pátek. V neděli v noci jeho tělo převezli do Prahy. Tady rozloučení zaznamenalo i dobové vysílání Českého rozhlasu: „Zástupy na Václavském náměstí hledí k Národnímu muzeu, kde v panteonu odpočívá na katafalku tělesná schránka druhého našeho prezidenta v zavřené rakvi zahalená do státní vlajky.“

Benešova vila se více otevřela veřejnosti, prohlídky jsou tři dny v týdnu

Benešova vila v Sezimově Ústí

Soukromé sídlo někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše si návštěvníci letos prohlédnou častěji. Vila v Sezimově Ústí byla dosud veřejnosti přístupná jen při mimořádných událostech.

Domů do Sezimova Ústí se zesnulý prezident vrátil v noci z 9. na 10. září. „V sobotu 10. září následoval pohřeb. Účastnil se pražský arcibiskup Josef Beran, českobudějovický biskup Hlouch, rodina, paní Hana. Celá zahrada byla ozdobena květinami a věnci, s tělem šli od vily kolem řeky k hrobce,“ doplňuje Jitka Vandrovcová.

Hana Benešová zemřela v roce 1972, pochovaná je se svým manželem.

Benešova vila je v současné době pro veřejnost otevřená do října každý víkend, park s hrobkou denně kromě pondělí.

autoři: Mária Pfeiferová , Adéla Paruchová , Václav Vohlídal
Spustit audio

Související