Pražskými ulicemi jezdí speciální volební tramvaj Václava Havla

4. prosinec 2019 16:34

Výročí třiceti let od sametové revoluce jsme sice oslavili už před pár týdny, hlavní město ale s připomínkami téhle významné události nekončí. Po Praze totiž začala jezdit speciálně upravená tramvaj, která připomíná prezidentskou kampaň Václava Havla.

Tramvaj s evidenčním číslem 8085, která jezdila v Praze od osmdesátých let, je replikou vozu z konce roku 1989. Tehdy ji, jak připomněl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě, Václav Havel využíval ke sbírání hlasů ve své první prezidentské kampani. „Václav Havel se připravoval na volby, kdy oznámil kandidaturu a tohle byla jeho volební tramvaj, se kterou objížděl Prahu a měl 19 dní na to, než byl zvolen prezidentem.“

Tramvaj z venku vypadá stejně jako ta tehdejší. Polepená je logy Občanského fóra, fotkami Václava Havla nebo hesly jako třeba Konec vlády jedné strany. Autorem tehdejšího i současného vzhledu je umělec Pavel Štastný.

Cestující v Praze vozí od středy tramvaj Václava Havla

Uvnitř tramvaje je připomínka listopadových událostí, tentokrát ale z letošního roku. Prohlédnete si snímky z oslav třiceti let od revoluce, které fotografové zachytili třeba na Albertově, na Národní třídě, ale i v průvodech.

Tramvaj má být v provozu nejspíš do konce roku. Ve všední dny jezdí na takzvané nostalgické lince číslo 23, která projíždí centrum města mezi Pražským hradem a Vinohrady. O víkendu se potom ze Sametové linky, jak tramvaj pojmenoval dopravní podnik, stává tramvaj číslo dvě, která jezdí mezi Nádražím Braník a Sídlištěm Petřiny.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio