Pražský park Grébovka je po 15 letech opravený. Lidé si novou podobu vesměs pochvalují

30. září 2013

Návštěvníci pražských Havlíčkových sadů už se nemusejí vyhýbat stavebním strojům a obcházet staveniště. Po patnácti letech totiž skončila rekonstrukce parku známého spíš pod názvem Grébovka. Stála 365 milionů a víc než dvě třetiny z toho zaplatila městská část Praha 2.

Nevstupujte na trávník - čerstvě zaseto. Tabulky s tímto nápisem najdeme v celé Grébovce a za nimi už se zelená rašící tráva. Některé vzrostlé stromy sice zmizely, ale přibyly nové a na první pohled se také zlepšily parkové chodníky.

„Líbí se mi to. Navíc jak cesty opravili, tak s kočárkem je to úplně ideální,“ pochvaluje si novou podobu Grébovky jedna z kolemjdoucích maminek. Na první pohled upoutají i precizně opravené historické budovy, jako novorenesanční vila původního majitele Moritze Gröbeho nebo usedlost Landhauska.

Podle Stanislava Sojky z občanského sdružení Grébovka jim ale přeci jen něco schází. „Jsou hezky opravené, naplnilo to všechny požadavky památkářů. Napadalo do toho třeba 250 milionů, ale nejsou využívané. Jsou mrtvé, prázdné. Do vily se lidé dostanou pětkrát nebo šestkrát do roka, kdy jsou tam pořádány koncerty,“ říká Sojka.

Obě budovy totiž opravili soukromí investoři a mají je v dlouhodobém pronájmu. Mstní lidé byli zpočátku i proti úplnému oplocení parku, které se ale nakonec ukázalo jako dobrá věc.

„Skutečně to pomohlo tomu, že se tady přestali vyskytovat různé existence. Není tu tolik feťáků, nikdo tady prakticky nemůže přespat, protože je tady i ostraha. Řekl bych, že je to zrovna ta věc, kde je to nakonec správně,“ uznává Sojka.

Havlíčkovy sady, Grébovka či Gröbovka (ilustrační foto)

Bezpečněji se na oploceném dětském hřišti v horní části parku cítí i opatrovnice chlapce postiženého autismem. „Beze strachu, že mi uteče, tady mohu sedět na lavičce a sledovat ho. Vidím do všech zákoutí hřiště. Takže není moment, kdy bych ho mohla ztratit z očí. A to velice oceňuji,“ vysvětluje.

Od hřiště je to jen kousek k umělé krápníkové jeskyni zvané Grotta. Díky vstupní arkádě s balustrádou působí opravdu majestátně, ale romantická ruina, tak jak ji pamatuje Stanislav Sojka, už to není.

„Co mně chybí i Grotty, je zase nějaké využití, nějaká funkce. Protože v Grottě byla historicky restaurace, pořádaly se tam třeba koncerty. V tuhle chvíli tam využití není, čili ten, kdo tam přijde, si to proleze, koukne se, ale to je všechno,“ dodává.

Prostoru pro relaxaci a volný čas je ale jinak v Grébovce hodně. Přibylo tu dokonce i nové hřiště na pétanque a vstřícnější jsou Havlíčkovy sady i pro pejskaře. Pozorný návštěvník tu může najít až 120 druhů domácích i exotických dřevin a na 25 druhů ptáků.

Havlíčkovy sady, Grébovka či Gröbovka (ilustrační foto)
autor: jht
Spustit audio