Pražský Palác Svět, známý z Hrabalových próz, stále čeká na opravu

27. březen 2014

Budova Paláce Svět v Praze-Libni, která je známá z próz spisovatele Bohumila Hrabala a která byla v roce 2003 prohlášena za kulturní památku, už několik let chátrá. Soukromý majitel slibuje palác opravit, i den před stým výročím Hrabalova narození však zatím zůstává pouze u slibů.

V paláci nacházel Bohumil Hrabal často útočiště. Bydlel nedaleko odtud a v kavárně sedával třeba s básníkem, spisovatelem a filosofem Egonem Bondym. Do jejího prostředí také umístil děj několika svých povídek.

I pro ostatní obyvatele Libně byla budova důležitým místem. „Palác Svět sehrál nejenom v mém životě, ale i v životě všech Libeňáků, kteří zde žili před revolucí, zásadní roli, protože vždy byl centrem dění v Libni,“ říká pan Švarc, který v Libni žije od roku 1969.

„První knížky od Bohumila Hrabala jsem si půjčil právě zde v knihovně, i když jich tehdy bylo pomálu,“ dodává.

Znovu se centrem dění libeňský palác zřejmě v dohledné době nestane. S majitelem Paláce Svět už několik let vede spor městská část Praha 8, která se ho zatím marně snaží donutit k opravě. Opuštěná budova chátrá a z její původní podoby nezbylo už skoro nic.

„Majitel se jmenuje Antonio Crispino, je to italský občan. Založil si tady společnost Crispino nemovitosti, která v současnosti ten dům vlastní,“ popisuje radní Prahy 8 Tomáš Slabihoudek (zvolený za TOP 09), který má danou agendu na starosti.

Čtěte také

Pan Crispino koupil dům v roce 1998 od zkrachovalé Agrobanky.

„Měl záměr, že dům bude fungovat tak jako v minulosti, že dole budou zmodernizované prostory nějakého sálu, nějaké kino, v prvním nadzemním podlaží bude nějaká restaurace, bufet a tak dále tak, jak to bylo v těch 60., 70. letech, další patro budou obchody a ty další patra budou potom nějaké byty,“ popisuje Slabihoudek.

Italové prý majetek neprodávají

Crispino podle Slabihoudka vysvětluje zdržení tím, že postupy, které chce při opravě použít, jsou náročné, protože by měly odpovídat památkové ochraně budovy.

„Pokaždé, když se s ním člověk vidí, tak říká, že to všechno bude do konce září 2014 hotovo, čemuž už v tuto chvíli nevěří snad nikdo, ani on,“ dodává radní. Právě v září vyprší stavební povolení na rekonstrukci.

Kino Dukla, Kavárna a restaurace v Praze 8, Elsnicovo náměstí

Crispina, který sídlí v Itálii, není možné kontaktovat a architektonická kancelář, která vypracovala projekt na obnovu, nemá svolení se k problému vyjadřovat. Jestli majitel bude žádat o nové povolení, tak není jasné.

Za stav budovy už majiteli památkový odbor udělil několik pokut a městská část podala i návrh na zrušení jeho společnosti.

Crispino však údajně trvá na tom, že dům opraví. Nabídky na odkoupení Paláce Svět odmítá.

„On je vždycky odmítl s tím, že Italové svůj majetek neprodávají. Byly tam i jako vysoké částky ve stamilionech, ale neprodal. Trvá na tom, že ten dům chce dokončit, že to je jeho srdcová záležitost,“ uzavírá Slabihoudek.

Opuštěná budova bez oken, obyvatel i kaváren, o kterých by se dalo psát, tak možná v Libni zůstane stát dalších několik let.

autoři: ank , kov
Spustit audio