Pražský hrad bude od 1. dubna otevřen pro turisty o hodinu déle

25. březen 2003

Areál Pražského hradu bude od úterý 1. dubna déle přístupný veřejnosti. Po dobu letní turistické sezony budou moci lidé navštívit sídlo českých králů a prezidentů každý den od 05:00 do 24:00. V zimě se brány Pražského hradu pro veřejnost uzavírají pravidelně o hodinu dříve.

Objekty přístupné návštěvníkům, tedy věž a katedrála svatého Víta, Starý královský palác, bazilika svatého Jiří, Prašná věž a Zlatá ulička společně s Daliborkou, budou přístupné po zakoupení vstupenky každý den od 09:00 do 17:00. Po celou letní sezonu, která trvá do konce října, budou denně od 10:00 do 18:00 otevřeny také zahrady Pražského hradu a Jelení příkop s turistickou stezkou.

Na otevření pro veřejnost se připravuje také zámecký park v Lánech na Rakovnicku, který nechal vybudovat císař Rudolf II. v roce 1592 a na letní sídlo prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka ho upravil Josef Plečnik. Otevřen bude od 19. dubna vždy čtyři dny v týdnu. Ve středu a ve čtvrtek od 14:00 do 18:00, v sobotu a v neděli od 10:00 do 18:00. O větší zpřístupnění Pražského hradu a také letního sídla hlavy státu se zasadil první polistopadový prezident Václav Havel. Necelý měsíc má země nového prezidenta a působení Václava Klause zatím na návštěvnický provoz na Hradě žádný vliv nemělo.

Spustit audio