Pražský dopravní podnik čistí soupravy metra speciální látkou. Účinek má mít až dva roky

25. březen 2020 16:00

Pražský dopravní podnik začal čistit soupravy metra na trase B speciální látkou na bázi nanopolymerů oxidu titaničitého. Ta zlikviduje téměř všechny viry, bakterie, hub a plísně. Účinek je až dva roky. Postupně budou dezinfikovány také soupravy na trase A a C. Všech 146 souprav metra bude hotovo do poloviny dubna, informaci poskytla mluvčí Aneta Řeháková.

Ve středu večer začne čištění autobusů a tramvají, které skončí do konce dubna. Pražský dopravní podnik kvůli ohrožení koronavirem již v uplynulých dnech zintenzivnil čištění vozů MHD.

Ke změně technologie čištění přistoupil podnik kvůli delší účinnosti, než mají klasické prostředky. Nová technologie má ochránit cestující až dva roky. Účinnost bude pražský dopravní podnik ověřovat vždy po šesti měsících v náhodně vybraných deseti tramvajích a stejném počtu autobusů a vozů metra. „Pokud dodavatel nedostojí svým deklaracím v účinnosti, budeme požadovat opakovanou dezinfekci vozů na jeho náklady,“ uvedl generální ředitel Pražský dopravní podnik Petr Witowski.

Čištění tramvají

Dezinfekční přípravek je aerosol nanášený na stropy, bočnice, skla, dveře, sedačky, madla a podlahu. Ošetřit vnitřek jedné stometrové soupravy metra o pěti vozech zabere minimálně hodinu. Souprava musí být před užitím nové technologie vyčištěna běžným způsobem a musí být odstraněny graffiti. Po dezinfekci musí vozy minimálně dvě hodiny stát a odvětrávat.

Čištění tramvají zahájí ve středu večer ve vozovně Žižkov a v garážích Vršovice. Na ně použije jinou látku než v metru, a to na bázi kationtového polymeru polyhexamethylenguanidinu. Pomocí rozprašovačů látka pokryje vnitřek vozu. Po odvětrání a odpaření vody se na povrchu vytvoří ultratenká ochranná vrstva. Ošetření jednoho vozu touto technologií zabere zhruba 10 minut.

Ubylo cestujících

Tramvaje a autobusy bude podnik čistit jinou látkou kvůli kratší době její aplikace. Cílem je, aby všechny vozy MHD byly vydezinfikována naráz. Po dokončení dezinfekce metra a vypršení účinnosti látky v autobusech a tramvajích je všechny postupně ošetří stejnou technologií jako metro.

Kvůli opatřením proti koronaviru ubylo v MHD cestujících. Zatímco v pondělí 2. března využilo metro přes 1,1 milionu cestujících, v úterý 17. března po zavedení opatření to bylo 310 000 lidí. Obrat cestujících, tedy součet vstupů a výstupů z metra, byl 2. března 2,2 milionu oproti 620 000 ve středu. Obdobně se podle pražský dopravní podnik vyvíjejí i přepravní údaje z autobusů a tramvají.

autor: jp | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio