Pražskou část Dnů evropského filmu uzavřela projekce v Lucerně

17. březen 2003

Slavnostním představením v kině Lucerna skončila v neděli večer pražská část Dnů evropského filmu. Uveden byl snímek Sladkých šestnáct let britského režiséra Kena Loache, který vznikl v koprodukci Velké Británie, USA, Německa a Španělska.

Organizátoři při té příležitosti vyhlásili výsledky diváckého hlasování o nejlepší film, které se uskutečnilo na internetu. První skončili Tycovi Smradi, druhou příčku obsadil debut Benjamina Tučka Děvčátko, třetí byl snímek Sladkých šestnáct let. Jubilejní ročník festivalu filmů ze současných i budoucích zemí Evropské unie bude do 27. března pokračovat v Brně. Letos poprvé se s některými tituly seznámí diváci v Ostravě, Olomouci a Plzni.

Snímek Kena Loache získal na MFF v Cannes cenu za scénář, byl oceněn Evropskou filmovou cenou a dostal i britské ocenění pro nezávislý film. Zavádí diváky do hospodářsky chudé oblasti Skotska a na příběhu šestnáctiletého chlapce popisuje tamní sociální realitu, včetně řádění mafie, nezaměstnanosti a obchodování s drogami. Hrdina čeká na návrat matky z vězení a sní o normálním rodinném životě, který nikdy nezažil. Snaží se získat peníze a se svými kamarády se dostane do problémů. Cítí, že klesá ke dnu, ale ví, že před máminým návratem odejít nemůže.

Pořadateli přehlídky jsou velvyslanectví a kulturní instituty současných a budoucích členských zemí EU, Delegace Evropské komise v České republice, město Praha a ministerstvo kultury. První brněnskou akcí bude dnes panelová diskuse nazvaná Včera (už) bylo pozdě aneb Naše filmová výchova.

Spustit audio