Pražské silniční mosty čekají opravy. Výsledky z měření ukazují řadu problémů

25. listopad 2021

Několik velkých mostů v Praze má špatnou hydroizolaci a potřebují opravu. Podle Technické správy komunikací to ukázaly výsledky průzkumů. Ty už technici dokončili na většině staveb přes Vltavu, další velkou konstrukci - Mánesův most v centru města, kontrolují tento týden.

Čtěte také

Přesná data a údaje budou k dispozici až za několik měsíců. Celkově ale Technická správa komunikací, která se o mosty v Praze stará, hodnotí jejich stav jako dobrý. Na škále poškození a opotřebení jsou zhruba uprostřed. „Máme kompletní diagnostiku na mostě Legií, Palackého mostě, na Hlávkově mostě, také Libeňském. Nejčastějším problémem je již nefunkční hydroizolace, která se bude muset měnit,“ vyjmenovává mluvčí TSK Barbora Lišková.

I kvůli zatékání vody do konstrukcí plánují silničáři kompletní rekonstrukci všech zmíněných mostů. A pravděpodobně i Mánesova, tam ale budou mít kompletní výsledky diagnostiky až na jaře.

Časové rozvržení oprav

Po vyhodnocení diagnostiky Mánesova mostu vznikne plán oprav. Ten zohlední rozsah závad na jednotlivých mostech a určí i pořadí oprav. „Diagnostiky nám dávají přesný obraz o technickém stavu a jasné rozhodnutí o tom, který most musí být rekonstruován s prioritou. Koordinace bude provedená tak, aby byl zachován co nejvíc plynulý průjezd městem, jak pro tramvaje, tak pro automobily,“ vysvětluje náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě.

Pražští silničáři od středečního rána provádějí zátěžové zkoušky na Mánesově mostě v centru města

Asi nejkonkrétnější odhady jsou u Libeňského mostu. Praha už dostala nabídky do výběrového řízení na firmu, která má rekonstrukci projektovat a nakonec i provést. Podle posledních zpráv z magistrátu by měl být vítěz tendru známý ještě letos. Pokud všechno půjde podle plánu, mohly by stavební práce začít v roce 2024. Kromě rekonstrukce mostu by zároveň měli dělníci upravit i část Rohanského ostrova, vybudovat cyklostezku nebo bezbariérový přístup.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio