Pražské Řeporyje postaví pomník takzvaným vlasovcům. O jednání byl mimořádně velký zájem

11. prosinec 2019 08:44

Pražské Řeporyje postaví vzpomínkové místo na padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády, takzvané vlasovce. Rozhodli o tom v úterý večer zastupitelé městské části. O jednání byl takový zájem, že v zasedací místnosti nestačily židle.

Místa na sezení před začátkem jednání na řeporyjské radnici rychle ubývala. Někteří místní museli zůstat stát. Lidé uvedli, že takový zájem na místním zastupitelstvu z řad veřejnosti ještě nebyl.

Jednání začalo přesně ve 20.00 hodin. V sálu v té době byli odpůrci i příznivci památníku. Mezi nimi třeba Irena Kučerová Valachová, které o vlasovcích vyprávěl její otec. „Mluvil o nich jenom v dobrém. Tady bydleli v bývalém zdravotním středisku. Měli s nimi dobré vztahy.“

Vlasovci byli původně zajatí sovětští vojáci, za druhé světové války bojovali po boku nacistů proti Rudé armádě. V květnu 1945 ale pomohli osvobodit Prahu. A podle některých historiků jich při tom zhruba tři stovky padly. Ruská federace jejich zásluhy neuznává a považuje je za zrádce. Výstavbu pomníku proto už dřív odsoudila ruská ambasáda, ruské ministerstvo zahraničí, i někteří další lidé z Prahy.

Podle starosty Pavla Novotného z ODS si padlí vojáci důstojné pietní místo zaslouží. „Vojáci Ruské osvobozenecké armády by měli být nějakým způsobem uctěni.“

Zastupitelstvo nakonec stavbu pomníku odsouhlasilo jednomyslně. Pro bylo 11 z 11 politiků. O budoucí podobě pietního místa bude vedení Řeporyj v budoucnu ještě jednat.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio