Pražské nemocnice se vrací k neakutním operacím. Počet hospitalizovaných s covidem-19 klesá

23. duben 2021

Pražské nemocnice obnovují plánovanou péči, například Fakultní nemocnice na Bulovce zcela obnoví plánované chirurgické výkony od pondělí 26. dubna. V dalších nemocnicích v hlavním městě neakutní zákroky už obnovili a zvyšují počty provedených operací. Vyplývá to z odpovědí mluvčích nemocnic na dotaz ČTK.

Hospitalizovaných s covidem-19 je nyní v nemocnicích zhruba polovina v porovnání s počátkem dubna, kdy nemocnice mohly začít neakutní zákroky znovu vykonávat. Elektivní výkony byly odložené od loňského 30. prosince kvůli mimořádnému opatření ministerstva zdravotnictví. Zákroky lze opět vykonávat od středy 7. dubna.

„Nyní se neakutní operace provádí podle toho, jak to dovoluje provozní situace. Pořád totiž máme pacienty s covidem-19, z nichž mnozí jsou ve vážném stavu. Od 7. dubna ale provádíme na klinikách stovky výkonů,“ řekla mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková. Dodala, že k běžným počtům operací by se ve VFN měli vrátit v květnu.

S operacemi, které nemocnice musela odložit, aby uvolnila lůžka pro pacienty s covidem, začali již dříve v dubnu ve Fakultní nemocnici v Motole a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, sdělily mluvčí Pavlína Danková a Tereza Romanová.

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici podle mluvčího Petra Sulka začali s neakutní péčí například v rámci revmatologie a rehabilitace. Mezi prvními se podle Sulka provádějí i malé chirurgické a urologické operace, tedy zákroky bez potřeby následné intenzivní péče. „Další uvolnění elektivní péče bude závislé na aktuální koronavirové situaci a počtu hospitalizovaných covid pozitivních pacientů a těch, kteří budou potřebovat intenzivní péči,“ informoval mluvčí.

zdroj: ČTK
Spustit audio