Pražská zoo už má první letošní přírůstky – papouška a ovci

5. leden 2019

První mládě se narodilo ve středu, kdy na svět přišla samička ovce kamerunské. Hned druhý den ve čtvrtek se vylíhl u papoušků lori olivový.

První pár loriů olivových získala pražská zoo v roce 1997, samička z tohoto páru žije v zoo dosud. První úspěšný odchov se podařil v roce 2002. Od té doby v trojské zoo úspěšný chov pokračuje. Lori olivový je zhruba 31 centimetrů velký papoušek, jehož přirozeným domovem jsou tropické lesy v Asii. Peří tohoto papouška je zbarvené olivově hnědě, zatímco okolí zobáku a vnitřní ocasní pera jsou žlutá, zobák je černý.

Stejně jako loni je i letos prvním mládětem, které se narodilo v pražské zoo, mládě ovce kamerunské. Ovce kamerunská je zakrslé plemeno ovce domácí. Již v roce 1935 je zaznamenán v zoo Praha chov ovcí valašských, v 60. a 70. letec byly chovány ovce cápové, walliské i kamerunské. Od roku 2005 jsou ovce součástí Dětské zoo. V této expozici se selským statkem, kurníky a stájemi mohou návštěvníci některá zvířata krmit a pohladit.

Za uplynulý rok přišlo na svět v pražské zoo 1340 mláďat 219 druhů savců, ptáků, plazů, obojživelníků a ryb. Mezi největší chovatelské úspěchy patřilo narození mláděte hrabáče kapského, čtyřčat geparda, či mládě gibona stříbrného. Na svět přišel i sameček pandy červené, který je druhým mládětem za dobu existence trojské zahrady.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio