Pražská výstava věnovaná Husovi nabízí i rukopis slavného reformátora

25. září 2015

Umělecká díla, knihy, ale i předměty denní potřeby, to vše uvidí návštěvníci výstavy „Praha Husova a husitská“. Expozici, která dokumentuje Husovu dobu, ale věnuje se i husovské tradici v dalších staletích, je ode dneška k vidění v pražském Clam-Gallasově paláci.

„Na výstavě jsou představeny v reprezentačním výběru exponáty dokumentující působení Jana Husa v pražských městech, která byla v době jeho života politickou i kulturní metropolí středověké římské říše,“ uvádí na svém webu Muzeum hlavního města Prahy.

Na výstavě, kterou muzeum pořádá spolu s Archivem hlavního města Prahy a dalšími institucemi, uvidí návštěvníci asi 350 exponátů. Převážně umělecká díla, dokumenty nebo knihy – tištěné i rukopisné.

„Z těch rukopisných knih jsou tady nejvýznamnější dvě – jednak jsou to modlitební knížky Václava IV. z roku 1412, to je velmi cenná zápůjčka, a potom je to Husův autograf, Husem vlastnoručně zapsané Viklefovy traktáty z konce 14. století,“ přiblížil historik Petr Čornej, jeden z autorů výstavy.

Mistr Jan Hus
autoři: ČRo , Klára Vičíková
Spustit audio