Pražská MHD projde testováním na přítomnost koronaviru. Zjišťovat to bude DPP spolu s Akademií věd ČR

31. březen 2021

Pražské autobusy, tramvaje, vlakové soupravy a stanice metra budou v průběhu dubna testovány na přítomnost viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19. Vzorky odeberou vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Pomocí speciálně vyvinutých biosenzorů a systémů na odběr odeberou vědci přibližně 500 vzorků – z povrchů i ze vzduchu uvnitř dopravních prostředků, ve vestibulech či na nástupištích. Jejich analýza potrvá měsíc, výsledky by měly být k dispozici nejpozději na přelomu května a června.

Čtěte také

Přítomnost viru se bude zjišťovat prostřednictvím stěrů z tyčí, madel, povrchů sedadel, ovládacích tlačítek nebo například z terminálů na jízdenky. Vzorky budou vědci analyzovat v laboratořích Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski uvedl, že zahraniční studie potvrzují, že MHD není zdrojem šíření covidu-19 a pravděpodobnost nákazy je malá. V České republice podle něj neexistuje žádná věrohodná studie o šíření covidu v MHD. „Proto jsme se rozhodli takovou studii ve spolupráci s Fyzikálním ústavem AV ČR zrealizovat. Inspirovali jsme se v Londýně,“ uvedl. Tamní testy žádné stopy viru nezjistily.

Opatření proti šíření koronaviru

Dopravní podnik v boji proti covidu od loňského roku zintenzivnil větrání, úklid vozů včetně dezinfekce a ozónování a zavedl automatické otevírání všech dveří.

„U nás navíc nerozvolňujeme, bez ohledu na pandemické vlny pokračujeme se všemi opatřeními ve stejné intenzitě, aby se Pražané vždy bezpečně dostali, kamkoliv potřebují,“ uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

autor: ech | zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Spustit audio