Pražská graffiti legenda Matěj Olmer vystavuje své umění v metru na Karlově náměstí

30. červen 2020

Fenomém graffiti se dostává z ulice do galerie a zároveň zůstává součástí veřejného prostoru. Umožňuje to zcela nová galerie s názvem Mega, kterou provozuje Kanaďan s českými kořeny David Strauzz.

Galerie Mega ve vestibulu metra na stanici Karlovo náměstí

Výstavní prostor tvoří vitrína ve vestibulu metra na stanici Karlovo náměstí. Prvním umělcem, který se rozhodl tento koncept vyzkoušet, je Matěj Olmer. Průkopník pražské graffiti scény svoji výstavu nazval From Darkness to Light, tedy Z temnoty do světla.

„Když jsem ten prostor viděl poprvé, tak na mě silně zapůsobil. Má to svoje kouzlo, takovou zvláštní dekadentní atmosféru. Navíc to exponované místo ve veřejném prostoru vlastně ke graffiti odkazuje,“ říká Matěj Olmer.

Graffiti Scaled
autoři: Václav Müller , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.