Pražany čekají změny v autobusových linkách i v metru

7. říjen 2016

Už příští týden nás čekají zásadní změny v autobusové dopravě. Ze sto patnácti linek jich dvacet tři změní trasu, osm se nově zavede a čtyři úplně zruší. Na jaře se potom dočkáme také změn v metru – někde se intervaly zkrátí, jinde nejspíš o něco prodlouží. Na otázky odpovídal náměstek ředitele společnosti Ropid pro městskou dopravu Martin Šubrt.

Vysočanská estakáda se stále ještě neotevřela. Podle Martina Šubrta by mohly autobusy začít jezdit k 15. říjnu alespoň směrem dolů, v opačném směru ale budou dál jezdit po objízdné trase.

K polovině října se také změní autobusové jízdní řády. „Nezabývali jsme se západní částí města, protože tam došlo ke změnám v souvislosti s otevřením metra do Motola,“ říká Martin Šubrt.

O změnách by měli být cestující dobře informováni: „Informace jsou na webových stránkách ropid.cz, budou hlášení v metru, objeví se leták a už den před začátkem změn budou informátoři poskytovat informace v šestnácti lokalitách," vysvětluje.

Na jaře příštího roku nás pak čekají změny i v metru. „Teď zpracováváme analýzu, jak by mohly být intervaly upraveny. Zabýváme se tím, jak je upravit, abychom posílili přechodová období mezi špičkou a večerem třeba spoje na lince B, kde je metro kolem páté hodiny plné," říká Martin Šubrt. Znamená to, že někde by mohly být intervaly o deset až patnáct sekund zkráceny, jinde zase o stejný čas prodlouženy. Stát by se tak mohlo od začátku dubna příštího roku.

Spustit audio