Pražané mají stále větší zájem třídit bioodpad. Využívají možnosti mít hnědou popelnici zdarma

8. listopad 2022 09:24

Slupky od ovoce a zeleniny, čajové sáčky nebo třeba listí a piliny – to vše můžeme místo do klasické popelnice hodit do nádoby na třídění rostlinného bioodpadu. Má hnědou barvu a v Praze ji používá už 200 tisíc domácností. Od začátku roku speciálních popelnic před domy výrazně přibývá. Za jejich vyprázdnění lidé nově nemusí nic platit, svoz je totiž zdarma.

„V kuchyni máme připravenou papírovou tašku a tu pak neseme rovnou do popelnice. Nejvíc bioodpadu máme přímo ze zahrady, třeba shnilá jablka nebo další ovoce,“ popisuje Eliška v domě svých rodičů ve Vokovicích v Praze 6. Jejich biopopelnice stojí hned vedle vchodových dveří.

Čtěte také

„Máme ji od začátku roku. Když jsme platili nový poplatek za směsný odpad, tak jsme si všimli, že jsou tyto popelnice poskytovány zdarma.“

Podobně jako Eliška a její rodina si hnědou popelnici od ledna do konce září tohoto roku objednalo dalších téměř 17 tisíc Pražanů, potvrzuje mluvčí Pražských služeb Radim Mana: „Pokud pak porovnáme množství vytříděného bioodpadu, tak v letošním roce je ho přibližně dvojnásobně více.“

Se službou jsou Pražané spokojeni, vyplývá to z průzkumu hlavního města. „Ve svých zdůvodněních to Pražané vysvětlují tím, že jim již nezapáchá koš na směsný odpad nebo že třídění přispívá ke zlepšení životního prostředí,“ říká mluvčí magistrátu Vít Hofman.

První biopopelnice začali lidé v rámci pilotního projektu používat v roce 2004 v Dolních Chabrech. Dnes popeláři sváží hnědé nádoby do kompostáren už téměř ze všech městských částí. Více informací o biopopelnicích v Praze najdete ZDE.

Co patří do hnědé popelnice?

Tráva, listí, plevel, košťály, zbytky rostlin, ovoce, zeleniny, tropické ovoce a banány, čajový odpad, čajový sáček papírový, kávová sedlina (bez filtru), substrát a zemina z květináčů, drny se zeminou (bez kamení), větvičky, dřevní štěpka a drť, čisté piliny a hobliny, čisté seno a sláma, skořápky od ořechů, pecky, kůra, jehličí, šišky, houby, mech, plesnivý bioodpad výše uvedený.

Spustit audio

Související