Pražané mají o kotlíkové dotace malý zájem

17. červen 2016

Pouze čtyřicet Pražanů zatím zažádalo o peníze na výměnu kotle v rámci tzv. kotlíkových dotací. Rozdělit se přitom může skoro dvacet čtyři milionů korun mezi přibližně sto šedesát lidí. V pořadu K věci o tom mluvila radní pro infrastrukturu a životní prostředí Jana Plamínková.

Nezájem Prahu prý překvapil: „Třeba na Ostravsku si žádalo asi čtyři stovky lidí, někteří tam nocovali a bylo to tam dramatické. Čekali jsme, že to sice v Praze nebude tak hrozné, protože v Praze není tolik lidí, kteří mají kotle na uhlí, ale čekali jsme, že bude zájem vyšší,“ přiznává radní Plamínková.

Důvodem nezájmu může být podle radní Plamínkové třeba i to, že při podání žádosti musí mít lidé už kotel vyměněný. Pak teprve dostanou peníze, které sami investovali. „Ale zatím se nikdo nemusí bát, naprostá většina lidí, kteří požádali o dotaci a splnili podmínky, dostanou peníze vyplacené,“ ujišťuje.

Pro mnohé Pražany může být právě prvotní investice problém. „Často jde o lidi sociálně slabé, kteří možná nemají ani přístup k daným informacím, přitom můžou dostat až 150 000.“ Bohužel na investici řada z nich ani nemá. „Je to trochu začarovaný kruh. Bylo by potřeba vymyslet systém návratné půjčky. Myslím si, že by to mohly dělat městské části, protože právě ony vědí, kdo to nejvíc potřebuje a kdo nejvíc znečišťuje ovzduší, říká Jana Plamínková.

Spustit audio