Prahu povede Zdeněk Hřib z Pirátů. Pospíšil ani Čižinský v radě města nezasednou

26. říjen 2018 11:06

Pražským primátorem bude Zdeněk Hřib (Piráti). Lídři Prahy Sobě Jan Čižinský a Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09) v radě města nebudou. Shodli se na tom zástupci všech koaličních stran. 

Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu budou mít po dvou náměstcích primátora. V radě bude ještě dalších šest členů - po dvou z každého koaličního uskupení. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů.

Za Piráty budou vedle Hřiba v radě také Vít Šimral a dosavadní zastupitel Adam Zábranský. Za Spojené síly pro Prahu budou členy rady ještě Hana Marvanová, Petr Hlubuček a Jan Chabr. Koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů.

„Zvládneme úřad rozhýbat. Vybírali jsme radní tak, aby jejich kompetence byly jednoznačné. Pochopitelně Piráti jsou celostátní strana s velkým týmem odborníků, takže nemám obavy z nedostatku kompetencí,“ sdělil před novináři budoucí primátor Hřib. 

Čižinský a Pospíšil v radě nezasednou, protože se chtějí věnovat naplno svým funkcím, v případě Pospíšila europoslance a v případě Čižinského starosty Prahy 7. Oba muži zůstanou předsedy zastupitelských klubů. 

„Vedení počítá s předsedy klubů zastupitelů, je to silná figura v koalici. S veškerými našimi zkušenostmi budeme pokračovat v práci pro hlavní město,“ odpověděl Čižinský na otázku, zda není jeho a Pospíšilova neúčast ve vedení podrazem na voliče.

Předsedové mimo radu

Pro Čižinského je podstatné dosáhnout změny a zároveň chce zůstat starostou Prahy 7. To odporovalo jedné z podmínek Pirátů, kteří u koaličních partnerů odmítali kumulaci funkcí.

Pospíšil, který zůstane členem Evropského parlamentu, uvedl, že roli při výběru radních za Spojené síly pro Prahu hrála primárně jejich odbornost v dané gesci.

„Předseda klubu zastupitelů je na úrovni radního, jen nezvedá na radě ruce. Jinak má všechny pravomoci a v koalici má větší váhu, než radní, kteří zasedají v radě,“ vysvětlil novinářům Čižinský, jak vidí svou další roli.

Strany nyní podle budoucího primátora zapracují čtvrteční dohodu o personálním složení rady do programového prohlášení, které v posledních týdnech připravují. Budou rovněž jednat s ODS a ANO, které skončí v opozici. Občanským demokratům jako vítězům voleb nabídnou post předsedy magistrátního kontrolního výboru.

Volby v Praze vyhrála ODS se ziskem necelých 18 procent hlasů, získala 14 mandátů. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO s 12 zastupiteli.

NAVRHOVANÉ SLOŽENÍ RADY MĚSTA

- Zdeněk Hřib (Piráti) - primátor + IT a EU fondy
- Petr Hlaváček (Spojené síly) – náměstek primátora + rozvoj
- Adam Scheinherr (Praha Sobě) – náměstek primátora + doprava
- Pavel Vyhnálek (Praha Sobě) – náměstek primátora + finance
- Jan Chabr (Spojené síly) - majetek a majetkové podíly
- Hana Marvanová (Spojené síly) - legislativa a bezpečnost
- Petr Hlubuček (Spojené síly) - životní prostředí a technická infrastruktura
- Hana Třeštíková (Praha Sobě) – kultura
- Milena Johnová (Praha Sobě) – sociální věci
- Vít Šimral (Piráti) – školství
- Adam Zábranský (Piráti) - bydlení

autoři: Adam Bejšovec , jak | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio